Trošenje novca

Budite Psiholog Online.Pomozimo jedni drugma savjeti vezano za zivotna iskustva, problemi itd...

Poruka
Autor/ica
beca
Velicanstvo Foruma
Velicanstvo Foruma

Trošenje novca

#1 Post Postao/la beca »

Da li ste osoba koja u svakom trenutku zna koliko novca ima u novcaniku ili nemate pojma ni priblizno???

Ako ste osoba A, pretpostavljam da ste stedisa, da gledate kako cete ustedjeti svaki dinar, ne mislim da ste skrtica, ali jeste stedisa koji cijeni svoj novac...osoba B je rekla bih blize rasipniku ili ima pristojnu kolicinu novca, pa mu nije bitno, niti broji koliko ima....

Navescu primjer moje mame i tate...Mama je cijeli zivot nekako stedjela, kod nje se znao uvijek neki red, i danas se zna, nikad nije bilo rasipanja, kao djeca sestra i ja smo znale da se otvara jedna čokolada koju su npr. gosti donijeli, a ne dvije odjednom (banalan primjer, ali puno govori), mama je uvijek na sitnicama stedjela, ali nam je uvijek priustila krupnije stvari (zaista razmislite, sitnice izvuku novac, nekoliko sitnica dnevno puta toliko dana u mjesecu, puta mjeseci u godini, da se uhvatite za glavu)...tata nikad nije stedio, znao nam je donositi po nekoliko vrsta čokolada, bombona, grickalica odjednom, sto se kosilo sa onim sto mama nastoji, tako da je cesto dolazilo do konflikata izmedju njih u vezi sa tim, jer su to bila dva kontrastna stava u odgoju djece...

Ja bih sutra svoju djecu odgajala po maminoj metodi, dakle koliko god da ima, bio pocetak ili kraj mjeseca, trosim isto, imam sve, ali se ne rasipam, i u svakom trenutku znam bar otprilike kolicinu novca koju imam u novcaniku...

Sta vi mislite o ovome, kako trosite novac i jeste li rasipnik ili stedisa???
Ova tema nije u cilju da kazemo imamo li novca ili nemamo i koliko ga imamo, vec da li znamo raspolagati onim sto imamo...

Imala sam priliku upoznati ljude ciji mi nacin zivljenja nikada nece biti jasan....Dobije solidnu platu, deset dana zivi ko car, onih dvadeset ruke i dzepove i zijeva...svega mi nema zadnjih dana hljeba da jede, ali kad dobije platu opet isto, bukvalno baca pare deset dana, a dvadeset prosi....

Sta vi mislite???

maida_20
Velicanstvo Foruma
Velicanstvo Foruma

Re: TROÅ ENJE NOVCA

#2 Post Postao/la maida_20 »

hehehe beco...tako je nekako i kod mene slučaj kod kuće,mama je ta koja "pametnije" troši novac...neće biti ničega manjka ali ne treba ni da bude viška [Happy.gif]
Na primjer,ona ode u trgovinu ili na pijacu,kupi danas sve što joj treba,svega pomalo,dok tata potroši na budalaštine,grickalice,slatkiše i sokove toliko novaca...i bukuvalno dođe kući praznih ruku...nemaš šta spremiti :lol: !

I ja sam tog ubjeđenja da djecu treba učiti kako štediti...biti zadovoljan sitnicama...
Jer,lako se naučiti na dobar život,luksuzarije...ali šta onda kada nas zadese nedaće,neimaština...kako se onda na to priviknuti kada si prije toga svega imao u izobilju?

Mislim da znam raspolagati novcem,rekla bih za sebe da sam prije štediša [Happy.gif] ...iako opet sebi ne uskraćujem previše...

paparaci
Velicanstvo Foruma
Velicanstvo Foruma

#4 Post Postao/la paparaci »

pa ja spadam u A kategoriju ali znaci samo ovo sto si navela "Da li ste osoba koja u svakom trenutku zna koliko novca ima u novcaniku".
rasipinik nisam, ali nisam ni skrtica! naprotiv!

dobro znam s koliko raspolazem i koliko se mogu "razbacivati".
ekonomisati se mora, ako zelis nesto postici ili opstati!

beca
Velicanstvo Foruma
Velicanstvo Foruma

#5 Post Postao/la beca »

I ja spadam u osobe koje u svakom trenutku znaju u fening koliko imaju, a nisam ni ja skrtica, ako i jesam, u situacijama sam kada stedim na sebi, sto se ostalih tice, nikada....

Cuvam novac, ali ne stredim npr. kada su pokloni u pitanju...nikog ne bih ponizila nekom gluposcu...ne zelim biti pogresno shvacena, svaki poklon je poklon kakav je da je, ali ja sam bila u situaciji da mi drugarica donese kutijicu za nakit od marku sa pijace na poklon...ma daaaaaaj...mislim stvarno, to je meni ponizavajuce...

ustedjeti se moze na x drugih nacina, a u datom trenutku treba biti i sirokogrudniji

beca
Velicanstvo Foruma
Velicanstvo Foruma

#7 Post Postao/la beca »

hypnose je napisao/la:Znam sparati i stvarno na sitnicama se moze usparati dosta,

Sad vise ne sparam kao prije kad su djeca bila mala,svi su svoji ljudi i samostalni tako da si sad priustim sto zelim i ne gledam 2 puta cijenu kad nesto kupujem,
pa postala sam malo rasipna .......ali u granicama :lol:

a znas sta se meni desi, skupljam mjesecima novac, tj. stedim, i skupim pristojnu svotu za dvatri mjeseca (ipak, jos uvijek imam status studenta, a radim honorarne poslove), eh onda shvatim da je ta svota toliko puno, a tako malo (ne mogu npr. kupiti auto ili nesto konkretnije), onda me samo nesto "prebaci", odem nakupujem svega, odjece, obuce, gluposti nekih, dodjem kuci, umjesto da mi je drago, meni bude zao....cemu dani i dani stednje...i opet ispocetka od nule :lol:

ali se nadam, sad kad ako Bog da dobijem posao zastalno, da ce to biti malo drugacije :lol: i da cu pametnije stedjeti

sabinax
Velicanstvo Foruma
Velicanstvo Foruma

#9 Post Postao/la sabinax »

Uh, tema ko za mene...bravo beca [eusa_clap.gif]

vako ja sam definitivno A
roditelji su mi...smijesno ali tako je mama koja je inace bodulka (ljudi s otoka za njih vrijedi da su skrti) rasipnik je do bola, a tata bosanac (inace vrijedi da su rasipni) on je vrlo racionalan i pokusava svugdje ustedjeti
jos jedan od mojih vodilja je bila i moja prva sefica...vrlo stedljiva, njene su rijeci bile: "Na sitnicama se stedi"...tako i jeste, stedimo na svakodnevnim stvarima, nisam pobornik rasipanja i nekog uzivanja (pogotovo ne u hrani i delikatesama, mislim da cesto ono sto je skupo nije i zdravo....za mene vrijedi ona: jednostavnost-genijalnost)
cesto razmisljam kako su zivjeli nasi stari i nista im nije falilo...nasoj djeci sve mora biti dostupno i za nista da se pomuce, mislim da je to los nacin i da ako se nauce skromnosti da ce im biti lakse u zivotu
ima sitnica u kojima uzivam....ali znam da ono sto najvise vrijedi je uglavnom BESPLATNO [smile.gif]
Kad ti zivot donese limune, uzmi tekilu i sol i nazovi me
slika Make my day!

beca
Velicanstvo Foruma
Velicanstvo Foruma

#10 Post Postao/la beca »

ja sad skupljam novac za laptop

sestra ima racunar

tata laptop

pa "posudjujem" od njega, vise mi glupo....

a mozete misliti koliko cu cesto biti ovdje kad budem imala vlastiti [Happy.gif]

beca
Velicanstvo Foruma
Velicanstvo Foruma

#12 Post Postao/la beca »

Mic_Sokoli je napisao/la:Nikad Beg nije bio cicija,al u zadnje vrijeme pretjerujem........................ubise me ove party.

parti na bolu [To funny.gif]

zivinicannn
Svakodnevni prolaznik
Svakodnevni prolaznik

#13 Post Postao/la zivinicannn »

novac je uvijek bilo najlakse potrosit..al ima oni osoba koji zive samo za danas..danas zaradi nesto parica i odma je vani pun stol pica meza ovo ono muzika a sutra nema 2 markice da kupi cigara...ja neznam sta taj narod misli...ja znam sebe kakav sam ja sto ponesem para ja te pare okrenem i trosim tude pare al cesto ode sve to je razbacivanje al nekad razmislim pa jebote neko nema one marke da kupi hljeb da jede ostane gladan ili djetu nema da da markicu za sendvic u skoli a ja castim redom daj ovom sta pije daj onom daj vamo daj tamo al jbg takvi smo mi ljudi cudne biljke nek je nama lijepe a jebes komsiju sto nema sta da veceraa

t_u_t_n_p_l_0_c_k
Hronicar foruma
Hronicar foruma

#14 Post Postao/la t_u_t_n_p_l_0_c_k »

beca_jovi je napisao/la:ja sad skupljam novac za laptop

sestra ima racunar

tata laptop

pa "posudjujem" od njega, vise mi glupo....

a mozete misliti koliko cu cesto biti ovdje kad budem imala vlastiti [Happy.gif]
[To funny.gif] mozda jedno 37 sati dnevno . . [To funny.gif] [To funny.gif]
slika

Odgovori