Koji je sluzbeni jezik u Bosni i Hercegovini
Jasmine, mislim da grijesis u puno stvari pa cu nastojati da ih sve obrazlozim.jasmin031 je napisao/la:Sluzbeni jezik u Bosni ne moze biti bosanski iz vise razloga a to su. Najprije, dva konstitutivna naroda ga ne priznaju sto je dovoljan razlog, vec ga priznaju samo Bosnjaci. A druga stvar. Da ne zaboravimo, Bosnjaci zive i u Srbiji i u Crnoj Gori i kojim jezikom mi pricamo kada sa Bosnom i Hercegovinom nemamo nikakve veze nit smo ikada bili dio Bosne. Ja sam Bosnjak iz Srbije, i otac i majka su mi iz Srbije i ne vidim kako ja to mogu pricati bosanskim kada sa Bosnom nemam veze.
Trece, bosanska nacija ne postoji pa samim tim i ne moze postojati bosanski jezik. (isto kao sto ne postoji svajcarski ili belgijski jezik). DA ZAKLJUCIM!!! "BOSNJACKI" moze ali "bosanski" nikako. A to sta kaze Ustav Bosne i Hercegovine to nije uopste relevantno, u Ustavu moze pisati i da je turski ili kineski zvanican jezik BiH.
kao prvo,neznaci da "nesto" ne postoji ako to oni koji neznaju ko su i sta su nepriznaju.
kao drugo,ti stvarno ne govoris bosanski jezik jer bosanski jezik govore oni koji su rodjeni i zive u Bosni i hercegovini.kao sto si rekao tvoj otac i tvoja majka,pa i ti,svi ste rodjeni u srbiji,nemam nista protiv toga,ali kako onda mozes sebe nazivati Bosnjakom.istu gresku cinis kao i takozvani srbi i hrvati u BiH.ti si musliman koji zivi u srbiji,a musliman i bosnjak nije potpuno isto kao sto mnogi misle,musliman je religija a Bosnjaci su narod koji potice i koji zivi u Bosni.
ako bosanska nacija ne postoji,sta smo onda mi koji zivimo u Bosni,srbi nismo,hrvati nismo,slovenci nedaj boze(salim se mrki),amerikanci,rusi,madjari,jugosloveni,marsovci,NISMO!!!!!
ako nisam bosnjak-bosanac,sta sam??????????????????
Sluzbeni jezik u Bosni ne moze biti bosanski iz vise razloga a to su. Najprije, dva konstitutivna naroda ga ne priznaju sto je dovoljan razlog, vec ga priznaju samo Bosnjaci. A druga stvar. Da ne zaboravimo, Bosnjaci zive i u Srbiji i u Crnoj Gori i kojim jezikom mi pricamo kada sa Bosnom i Hercegovinom nemamo nikakve veze nit smo ikada bili dio Bosne. Ja sam Bosnjak iz Srbije, i otac i majka su mi iz Srbije i ne vidim kako ja to mogu pricati bosanskim kada sa Bosnom nemam veze.jasmin031 je napisao/la:Cekaj Pasa. Sad iz ovoga sto si napisao proizilaze nekolka pitanja. Da li to znaci da ti i ja ne pripadamo istom narodu? A drugo ako nisam Bosnjak sta sam? Kazes, ja sam musliman i to pises malim slovom jer je to religija. OK, slazem se, a koje sam onda nacije? Jesam li ja Srbin muslimanske vere ako zivim u Srbiji?
ps. hvala ti na pjesmi sto si mi poslao
Trece, bosanska nacija ne postoji pa samim tim i ne moze postojati bosanski jezik. (isto kao sto ne postoji svajcarski ili belgijski jezik). DA ZAKLJUCIM!!! "BOSNJACKI" moze ali "bosanski" nikako. A to sta kaze Ustav Bosne i Hercegovine to nije uopste relevantno, u Ustavu moze pisati i da je turski ili kineski zvanican jezik BiH.
jasmine izvini ako sam te uvrijedio ali mi to nije bila namjera!!!!
samo sam pisao ono kako sam smatrao da je ispravno odgovarajuci na tvoj komentar.reci mi koji je sluzbeni jezik u srbiji,u hrvatskoj?i tamo zive narodi koji se ne smatraju ni srbima(kao ti recimo i svi muslimai iz Sandzaka),ni hrvatima(srbi iz hrvatske),a ipak sluzbeni jezik u srbiji je srbski u hrvatskoj,hrvatski,zar nije tako?mada ga ovi drugi ne priznaju kao svoj,ipak su to sluzbeni jezici.i treba da je tako u srbiji sluzbeni jezik nemoze biti bosanski ili hrvatski ili obrnuto.isto tako u BiH moze biti samo jedan sluzbeni jezik a to je bosanski!!!!
ti si musiman iz srbije i ako se smatras Bosnjakom,ja protiv toga nemam nista jer ako ima srba u BiH neka i Bosnjaka u Srbiji.a odgovor na pitanje sta si,mislim da si sam dao u prethodnom postu,zao mi je ali je to moje misljenje.sellam
Ljudi......vi morate jednu stvar shvatiti, da je Bosna JEDINSTVENO MJESTO NA SVJETU, to je mjesto gdje se spajaju tri vjere, istok-zapad-sjever-jug, pa tako i jezici tih naroda i obicaji tih vjera. U Bosni se sve to izmjesalo i vise se ne zna tko je koje vjere, koje nacije, roditelji su nam se izmjesali, njihove vjere, njihovi jezici....ali sve to je po meni pozitivno, jedinstveno i lijepo, gdje je pametnija nacija ili ljepsa djeca nego iz izmjesanih gena.
Mislim da trebate biti ponosni Bosnom i njenim razlicitostima, a ne se stalno prepirati oko toga tko je kakav, tko je koje nacije ili vjere ili tko je bolji ili gori.
Mislim da trebate biti ponosni Bosnom i njenim razlicitostima, a ne se stalno prepirati oko toga tko je kakav, tko je koje nacije ili vjere ili tko je bolji ili gori.
Tako je a ja sam veæ napisao da je jedan jezik a svako ga svojata za svoga i drugaèije ga nazivaju a u su¹tini je jedan te isti - ko ne vjeruje - nek pita objasnim naknadnosabinaM je napisao/la:Ljudi......vi morate jednu stvar shvatiti, da je Bosna JEDINSTVENO MJESTO NA SVJETU, to je mjesto gdje se spajaju tri vjere, istok-zapad-sjever-jug, pa tako i jezici tih naroda i obicaji tih vjera. U Bosni se sve to izmjesalo i vise se ne zna tko je koje vjere, koje nacije, roditelji su nam se izmjesali, njihove vjere, njihovi jezici....ali sve to je po meni pozitivno, jedinstveno i lijepo, gdje je pametnija nacija ili ljepsa djeca nego iz izmjesanih gena.
Ti si kao najudaljenija zvijezda do koje je najteže doći, ali baš zbog toga je najudaljenija zvijezda najljepša i najsjajnija!

ok slazem se da je bosna jedinstvena zemlja i ja tako mislim i to je bas zbog te njene raznolikosti,ali se neslazem da vise neznamo ko smo i sta smo!!!sabinaM je napisao/la:Ljudi......vi morate jednu stvar shvatiti, da je Bosna JEDINSTVENO MJESTO NA SVJETU, to je mjesto gdje se spajaju tri vjere, istok-zapad-sjever-jug, pa tako i jezici tih naroda i obicaji tih vjera. U Bosni se sve to izmjesalo i vise se ne zna tko je koje vjere, koje nacije, roditelji su nam se izmjesali, njihove vjere, njihovi jezici....ali sve to je po meni pozitivno, jedinstveno i lijepo, gdje je pametnija nacija ili ljepsa djeca nego iz izmjesanih gena.
ja sam oduvjek znao ko sam i sta sami,bio u umrijecu BOSANAC.
takodje znam da u Bosni zive ljudi koji su izgubili nacionalni identitet i sad se poistovjecuju sa drugima sa kojima imaju zajednicku religiju.i to je Ok ako se svi slazu i ja cu to prihvatiti.
ali mislim da vi koji ste dali svoje komentare na ovu temu,ipak brkate pojam religija i nacionalnost,sto je kljucni problem u BiH,jer je taj nedostatak nacionalnog identiteta, kljucni problem za sve ono sto se desava u BiH.da se svi gradjani BiH osjecaju kao Bosanci,bez obzira na vjeroispovjest,gdje bi nam bio kraj,bili bi "biser"evrope,a ne "crna"rupa sto smo danas.
ne zelim nikog uvrijediti ovim sto cu reci,ali bosna pripada svim onima koji se osjecaju kao bosanci i koji je prihvataju kao svoju drzavu,a ne srbima,ne hrvatima i ne turcima,SAMO BOSANCIMA!!!!
mrki62 je napisao/la:[
Tako je a ja sam veæ napisao da je jedan jezik a svako ga svojata za svoga i drugaèije ga nazivaju a u su¹tini je jedan te isti - ko ne vjeruje - nek pita objasnim naknadno
objasni ti nama mrki koja je razlika izmedju dolenjskog,gorenjskog, stajerskog narecja u slovenskom jeziku?
Nareèje :biggrin:pasa74 je napisao/la:mrki62 je napisao/la:[
Tako je a ja sam veæ napisao da je jedan jezik a svako ga svojata za svoga i drugaèije ga nazivaju a u su¹tini je jedan te isti - ko ne vjeruje - nek pita objasnim naknadno
objasni ti nama mrki koja je razlika izmedju dolenjskog,gorenjskog, stajerskog narecja u slovenskom jeziku?
Al to jo¹ ne znaèi da kad neko od tih izaðe u medij ( Tv ) da ima prijevod iliti titlovano
Ti si kao najudaljenija zvijezda do koje je najteže doći, ali baš zbog toga je najudaljenija zvijezda najljepša i najsjajnija!

pa tako ti je i u nasem jeziku,mislim da isto tako nema prijevoda ili titlovamrki62 je napisao/la:Nareèje :biggrin:pasa74 je napisao/la:mrki62 je napisao/la:[
Al to jo¹ ne znaèi da kad neko od tih izaðe u medij ( Tv ) da ima prijevod iliti titlovano
Pa to je ono ¹to ja i govorim ; isti je jezik , samo ga svako svojata i drugaèije nazivapasa74 je napisao/la:pa tako ti je i u nasem jeziku,mislim da isto tako nema prijevoda ili titlovamrki62 je napisao/la:Nareèje :biggrin:pasa74 je napisao/la:

Jasmine,pitanje ovog posta je bilo,koji bi po vasem misljenju trebao biti sluzbeni jezik u BiH,ja sam rekao svoje misljenje iza kojeg i dalje stojim.jasmin031 je napisao/la:Pasa, ne mozes porediti Hrvatsku i Srbiju sa Bosnom. Kazes ako je u Srbiji zvanican srpski, u Hrvatskoj hrvatski zasto onda u Bosni ne bi bio bosanski.. pa evo zbog ovoga. Srbija je zemlja srpskog naroda (i ostalih naroda koji imaju ili bi trebali imati ista prava ali su ipak manjinski), Hrvatska je drzava hrvatskog naroda (takodje i ostalih naroda koji imaju ista prava ali su ipak manjinski) a Bosna je drzava tri konstitutivna ravnopravna naroda stoga zvanicni jezici moraju biti jezici svih naroda. Kao sto su u Svajcarskoj zvanicni njemacki, francuski i italijanski, a u Belgiji flamanski i valonski.
To je moje misljenje koje ne zelim namjetati drugima, ne kazem da sam u pravu, mozda i nisam, ali tako mislim. Pa zar nije Bosna po samom Ustavu drzava tri konstitutivna naroda? Da li su svi narodi Bosne bez obzira koje da su religije Bosanci (ko sto ti kazes) ili nisu, zaista nije na meni da sudim. Nek se izjasnjava ko kako hoce, to mu je pravo zar ne? Svak se moze izjasniti po nacionalnoj pripadnosti kako mu volja. Pa tako i ja ko Bosnjak. Ne zanemari cinjenicu da se u Srbiji oko 2% ljudi izjasnjavaju ko Bosnjaci (negde oko 200.000 a najvise u Sandzaku). Zar nam mozes to uskratiti? A ti nam kazes da smo Srbi muslimanske religije.. Hajde da pitamo ostale da li se slazu sa tobom? Jel smijem otvoriti ovu temu da i drugi kazu sta misle o tome?
komentarisao sam tvoj odgovor iz razloga sto si rekao da u Bosni nemoze biti sluzbeni jezik bosanski,a moze srbski ili hrvatski,gdje je tu logika i na osnovu cega zakljucujes da je tako?rekao si takodje da bosanski nacionalitet ne postoji, pa sta smo mi koji smo rodjeni u Bosni, ako si ti koji si rodjen u srbiji
Bosnjak?
temu otvori,naravno ako te zanima misljenje ostalih,ali moj stav ce i dalje biti isti.neosporavam ja vama muslimanima iz Sandzaka da se izjasnjavate kao Bosnjaci,to je vase pravo meni nesmeta,pa mislim da sam to vec rekao,ako u Bosni zive srbi,neka u Sandzaku zive Bosnjaci.