Mislim da tako nesto nije potrebno. Ja mislim da to roditelji moraju malo ozbiljnije uzeti u svoje ruke i educirati svoju djecu. Izlaganje djece direktno sa tom temom izaziva radoznalost i bas izaziva negativnosti.
Djecu treba spreciti i nedozvoliti im da gledaju svakakve tv kanale. Tako nesto treba kontrolisati po svojoj mogucnosti i na fin jednostavan nacin objasniti djetetu ono sto treba da zna. Na taj nacin djeca ce sacuvati stid i cednost.
Spolni odgoj ?
Nacin na koji se moze kontrolisati koje kanale ce djeca moci gledati jest putem blokiranja kanala koji nisu skladni za djecu. To isto se moze sprovesti sa internetom postoji firewall na kojem mozete podesiti gdje mozete surfati a gdje ne. AKo tako nesto namate pa onda treba onemoguciti djecu da imaju pristup TV-u ili computeru. I dozvoliti im da gledaju i koriste to kad ste prisutni.
Djeca nemaju radoznalost za necim sa cime nisu upoznati. Na kraju, krajeva mozete ih skolovati kod kuce ili u privatnim skolama, poput vjerskih itd.
Sa cim djete odraste to ostaje sa njim tako mogu da potvrdim iz iskustva osobe koje sam upoznao da cednost, ponos i stid moze da se nadje i kod momaka i djevojka starijeg uzrasta od 21 pa do 30 godina. Sve je to do savjesti covjeka.
Djeca nemaju radoznalost za necim sa cime nisu upoznati. Na kraju, krajeva mozete ih skolovati kod kuce ili u privatnim skolama, poput vjerskih itd.
Sa cim djete odraste to ostaje sa njim tako mogu da potvrdim iz iskustva osobe koje sam upoznao da cednost, ponos i stid moze da se nadje i kod momaka i djevojka starijeg uzrasta od 21 pa do 30 godina. Sve je to do savjesti covjeka.
Ko nema lijepog odgoja i vladanja nema ni znanja.
@Herakles to sto vi pominjete je vec odavno aktuelno zastite TV Internet stranica itd... :ballbounce:
Ja mislim da bi sexualni odgoj svakako trebalo provoditi u skolama.
Onda bi mozda oslabio njegov polozaj "tabu teme"...
Smatram da treba konkretno iz razloga zasite djece prvenstveno zbog spolno prenosivim bolestima,
odgovornostima,
spolnoj, emocionalnoj zrelosti sto spada i nezeljene trudnoce... :-k
Toga bas u Biologiji nema jer se ona bazira na drugim osnovama gde se povrsno hvata materije.
a sto se tice onih "mladih koji puno znaju o sexu" kako si rekla ...
mislim da edukacije nikad viska barem na tom polju.... :huh:
Mislim da djeci ne treba stavljati okvire vjerskog odgoja ne barem toliko puno jer gotov sva prva sexualna iskustva su bila prije braka
Zaista vrijeme u kojem zivimo ubrzalo je cjelokupni razvoj covjeka na gotovo svim razinama.
Jedan od osnovnih nacina kako da pravilno usmjerimo dijete u procesu disipline
je kroz razgovor sa djetetom samo to i nista vise
Ja mislim da bi sexualni odgoj svakako trebalo provoditi u skolama.
Onda bi mozda oslabio njegov polozaj "tabu teme"...

Smatram da treba konkretno iz razloga zasite djece prvenstveno zbog spolno prenosivim bolestima,
odgovornostima,
spolnoj, emocionalnoj zrelosti sto spada i nezeljene trudnoce... :-k
Toga bas u Biologiji nema jer se ona bazira na drugim osnovama gde se povrsno hvata materije.
a sto se tice onih "mladih koji puno znaju o sexu" kako si rekla ...
mislim da edukacije nikad viska barem na tom polju.... :huh:
Mislim da djeci ne treba stavljati okvire vjerskog odgoja ne barem toliko puno jer gotov sva prva sexualna iskustva su bila prije braka
Zaista vrijeme u kojem zivimo ubrzalo je cjelokupni razvoj covjeka na gotovo svim razinama.
Jedan od osnovnih nacina kako da pravilno usmjerimo dijete u procesu disipline
je kroz razgovor sa djetetom samo to i nista vise

- Bebuskaa
- Svakodnevni prolaznik
Naravno razgovorom ..ali mi kao bosanaki narod ...nema razgovora nit roditelji pricaju o tim stvarima djeci, vec ima motka i hoces ikad?.ili za banderu te vjesam i bla bla....sto je jako pogresno...i naravno kao djeca interesuje ih sve moguce....unazad nekih osam godina kad sam isla u srednju skolu..malo cura je bilo seksualno aktivnih dok danas cure u skoli srednjoj malo koja da "nije" seksualno aktivna..a naravno momci to koriste u svoju svrhu...ko nebi....nas narod je jos zaostao sto se tice odgoja djece smao znaju za motku i nasilje a ne sjest sa cerkom i objasniti neke zivotne skole kroz koje ce proci i kad za to dodje vrijeme da joj nebude nepoznato u cemu se nalazi....a sto se tice vjere pihhh...danjasnja omladina ne zna o nasoj vjeri nista b a..samo provod piva u ruci i cigar i to je sto ima treba kakv bismillah kakvo sto ne misle o tome....ipak da budem fer cast izuzetcima!!!... mada na zalost malo ih je ....pozdrav...