Multi-religijski brak!?!

Diskusije oko religija u svijetu ...
Odgovori
Poruka
Autor/ica
JAS
Zvijezda na usponu
Zvijezda na usponu

Re: Multi-religijski brak!?!

#107 Post Postao/la JAS »

vidovita_dzemila je napisao/la:teški sui takvi brakovi (osim ako su oboje ateisti, tad je lakše)
jednom sam negdje pisala udala bih se za drugu vjeru samo ako bih znala da je on ljubav mog života i da nikog nikad neću voljeti kao njega
ali ne bih se odrekla vjere
ne bih ni njemu dala da se odrekne svoje
djeca bi sama odlučivala u šta će vjerovati
ali slavili bi se i moji i njegovi praznici

što se rodbine tiče ispočetka bude neslaganja i raznih komentara. ali s vremenom to prođe. svjedočila sam takvim brakovima. čim u familiju dođe nova nevjesta sva pažnja, proučavanje, komentari pređu na nju, a ova druge vjere pada u drugi plan i polako je prihvataju

[eusa_clap.gif] [eusa_clap.gif] lepo receno

basista
Zvijezda foruma
Zvijezda foruma

#109 Post Postao/la basista »

I ja bih ovdje istakao tu islamsku odredbu,da muskarci smiju stupati u brak sa zenama drugih vjera.. Dok je zenama to zabranjeno..
Mada mislim da bi obzirom,na narastajucu emancipaciju kod zena,ovaj drugi dio odredbe,trebalo promijeniti.
Jer je u suprotnosti sa fundamentalnim islamskim nacelom o ravnopravnosti zena sa muskarcima..pogotovo ako je rijec o porodici i svemu onome,sta taj pojam znaci.

paparaci
Velicanstvo Foruma
Velicanstvo Foruma

#111 Post Postao/la paparaci »

basista je napisao/la:I ja bih ovdje istakao tu islamsku odredbu,da muskarci smiju stupati u brak sa zenama drugih vjera.. Dok je zenama to zabranjeno..
Mada mislim da bi obzirom,na narastajucu emancipaciju kod zena,ovaj drugi dio odredbe,trebalo promijeniti.
Jer je u suprotnosti sa fundamentalnim islamskim nacelom o ravnopravnosti zena sa muskarcima..pogotovo ako je rijec o porodici i svemu onome,sta taj pojam znaci.
hahahaha. ebi ga basista, i ti ga sad uprska pravo [baaa.gif]

taj prvi dio ti je ukorijenjen tj. ima svoj temelj u samom Kur'anu i to s razlogom. prelistaj malo vise ovu temu, pa ces shvatiti na sta mislim. a vezano za ravnopravnost - samo jedan stepen ispod "nas".

vezano za temu.

da. moguce je i potvrdjeno kroz bezbroj primjera, uzevsi papayin kao najsvjeziji.

nnejra
Velicanstvo Foruma
Velicanstvo Foruma

#112 Post Postao/la nnejra »

Mislim da su ovakvi brakovi puno češće na iskušenjima. Problemi se javljaju od samog čina rođenja djeteta, nadijevanja imena, sunećenja ili krštenja, odlazaka u crkvu ili džamiju, slavljenja vjerskih praznika i sl. Ako oboje partnera ne praktikuju običaje iz svoje religije onda to nije problem.Međutim, manje više svi mi ipak poštujemo neke običaje koje sam navela iz svoje religije i tada nastupaju svađe i razmirice. Mislim da osobe koje dosljedno poštuju pravila svoje religije neće ni doći u iskušenje da uđu u brak sa sljedbenikom druge religije, tako da ja ovo kao mogućnost vidim za one osobe koje nisu baš u potpunosti sljedbenici svih principa svoje religije , ali ipak ne žele otići toliko daleko od nje da zaborave ko su i u šta vjeruju u dubini duše. Ja sebe ne vidim u multireligijskom braku.

paparaci
Velicanstvo Foruma
Velicanstvo Foruma

#114 Post Postao/la paparaci »

nnejra je napisao/la:Problemi se javljaju od samog čina rođenja djeteta, nadijevanja imena, sunećenja ili krštenja, odlazaka u crkvu ili džamiju, slavljenja vjerskih praznika i sl.

Da, tu si u pravu. ali se takve stvari trebaju raskrstiti prije vjencanja, kao i druga vazna pitanja.
Ako oboje partnera ne praktikuju običaje iz svoje religije onda to nije problem.
slazem se. samo sto ce sigurno familija jednog i drugog partnera, kako god da bilo, imati nekog uticaja ili bar pokusavati da utjecu na neke stvari......

paparaci
Velicanstvo Foruma
Velicanstvo Foruma

#116 Post Postao/la paparaci »

ovo te sad bas nisam skontao [eusa_think.gif]

mislis kad su svakako iste vjere, pa se ipak nesto mijesaju?

paparaci
Velicanstvo Foruma
Velicanstvo Foruma

#118 Post Postao/la paparaci »

pa to svakako. ali zato trebaju jedno i drugo dati svojima na znanje da se manu corava posla [Happy.gif]

ra-ja
Velicanstvo Foruma
Velicanstvo Foruma

#120 Post Postao/la ra-ja »

Samo nacionalistima smeta multireligiozni brak...Stakvim se neslazem ...

Kod normalnih ljudi sve je normalno i pase ..ako se vole i slaze... [icon_flower.gif]

Naravno nacionalista nece niti pomisliti da se zabavlja a kamoli da se brakom veze sa osobom druge nacionalnosti... :!:
Takvi prate tradiciju roditelje po svim pitanjima iz zivota pa i po odabiru nacionalnosti partnera..
Ja ih razumijem .. :!: :!:
Takvi su jer se boje .gusenja i ubijanja njihovoh identuiteta i tradicija i nacina zivljenja koja se odvijala godinama ..mozda i stoljrcima..a oni u tome uzivaju i vole...
Nista tu nije ruzno niti lose! sve dok nelijeci svoj kompleks vise ili nize vrednosti na drugima, koji se od njih razlikuju u misljunju...
Svako je gospodar svoga tijela osjecaja i razmisljanja.. [icon_flower.gif]

Odgovori