Sta je za vas bonton
Sta je za vas bonton
Htio bi da diskutujemo
Sta je za vas Bonton??? :biggrin:
Oni koji nebudu dali svoj prilog na temu ili makar slozili se s tim :-k
smatrat cu licno da im Bonton nepoznanica x [-(
(naravno i one koji se izjasne suprotno od kodexa)
Kao sto je uobicajno autor teme da i svoje misljenje
Za pocetak bi rekao
Pridzati vrata
Pozdraviti
Zahvaliti se
Na telefonu predstaviti se
a vezano za restoran,
ukoliko muckarac dolazi u restoran s nekom pripadnicom ljepseg pola,
uvek je on taj koji prvi ulazi u lokal. (da pokupi poglede)
Izbor stola u restoranu takodje pripada muskarcu ali ne i izbor lokala tu imaju na to imaju pravo oboje,
Naravno pomaganje dami da skine ili obuce mantil je suvisno napominjati
Pri zauzimanju mjesta za stolom najpogodnije i najudobnije mjesto pripada djevojci
pri tom pomognete da stolicu odmaknete ili primaknete po mogucnosti je da ima ona bolji pogled
Pri narudjbi pustite da ona prvo naruci i tek kad vam ona ustupi pravo sto je inace Bonton kod zena
Mozete vi prvi naruciti i vi samo razgovarate s konobarom mislim na muskarce.
Zena se drzi po strani i samo uz posredsvom vas se obraca konobaru
Kada je jelo na stolu pustiti ljepsi pol da prva pocne s jelom
Naravno sminkanje dotjerivanje se radi u WC-u :chuckel:
Sta je za vas Bonton??? :biggrin:
Oni koji nebudu dali svoj prilog na temu ili makar slozili se s tim :-k
smatrat cu licno da im Bonton nepoznanica x [-(
(naravno i one koji se izjasne suprotno od kodexa)
Kao sto je uobicajno autor teme da i svoje misljenje
Za pocetak bi rekao
Pridzati vrata
Pozdraviti
Zahvaliti se
Na telefonu predstaviti se
a vezano za restoran,
ukoliko muckarac dolazi u restoran s nekom pripadnicom ljepseg pola,
uvek je on taj koji prvi ulazi u lokal. (da pokupi poglede)
Izbor stola u restoranu takodje pripada muskarcu ali ne i izbor lokala tu imaju na to imaju pravo oboje,
Naravno pomaganje dami da skine ili obuce mantil je suvisno napominjati
Pri zauzimanju mjesta za stolom najpogodnije i najudobnije mjesto pripada djevojci
pri tom pomognete da stolicu odmaknete ili primaknete po mogucnosti je da ima ona bolji pogled
Pri narudjbi pustite da ona prvo naruci i tek kad vam ona ustupi pravo sto je inace Bonton kod zena
Mozete vi prvi naruciti i vi samo razgovarate s konobarom mislim na muskarce.
Zena se drzi po strani i samo uz posredsvom vas se obraca konobaru
Kada je jelo na stolu pustiti ljepsi pol da prva pocne s jelom
Naravno sminkanje dotjerivanje se radi u WC-u :chuckel:

Da bi se ponasali po Bontonu , ima knjiga koja ima isti naziv.
:-k Bonton je jedna vrhuvska knjiga iz koje ucis kompletan kulturno vrhunski nacin ponasanja i zivljenja.
Ja sam je citala negdje spocetka srednje skole.

- Tourniquet
- Zvijezda na usponu
- Lokacija: Cuvaj me Boze, prijatelja, jer se neprijatelja cuvam sam..
Bosanska rijec za bonton je PAPUCAR.. ( u prevodu)... Mislim za obicne gradjanske mase, ne za neke vece face i civije... Mislim da to kod nas ne postoji... i ako postoji to je rijetkost...
Bonton....
ISkreno da kazem nikad ne jedem u restoranu, a sa djevojkom pogotovo ne... a kad odes negdje na pice tu je uglavnom omladina i ides ko prije udje ili izadje... a sad da se pazi bonton.. tesko bogami teskoo.
Mi smo ti Bosanci seljaci i tesko je nama bonton ugurat u glavu. I mislim nije rijetkost kod nas da vidis u restoranu, iako imaju viljuska i noz, da se cevapi mlate rukama.. KAzu sladje i poslije mozes oblizat prste..
I to je onaj bosanski bonton... Bosansko stanje svijesti o zivotu i ponasanju.... i ja sam takav bosanac... bez bontona...
uzdravlje.... :biggrin: :biggrin: :biggrin: :biggrin: :biggrin: :biggrin:
Bonton....
ISkreno da kazem nikad ne jedem u restoranu, a sa djevojkom pogotovo ne... a kad odes negdje na pice tu je uglavnom omladina i ides ko prije udje ili izadje... a sad da se pazi bonton.. tesko bogami teskoo.
Mi smo ti Bosanci seljaci i tesko je nama bonton ugurat u glavu. I mislim nije rijetkost kod nas da vidis u restoranu, iako imaju viljuska i noz, da se cevapi mlate rukama.. KAzu sladje i poslije mozes oblizat prste..
I to je onaj bosanski bonton... Bosansko stanje svijesti o zivotu i ponasanju.... i ja sam takav bosanac... bez bontona...
uzdravlje.... :biggrin: :biggrin: :biggrin: :biggrin: :biggrin: :biggrin:
A u biti su ti, Ti sto kazu Papci su Papci (jer se boje predrasuda sta ce neko misliti o njima,pa cak biti bolji mozda)na ja bio sam mandatno u Bosni i Hercegovini 3 i pol godine i nisam stekao takav bas dojam mozda u nekim provincijama
Mada Mostar i nije to.
Ako bas za Bosance nepoznanica restoran!
Ima i drugih Bontona na drugim mjestima
Mada Mostar i nije to.
Ako bas za Bosance nepoznanica restoran!
Ima i drugih Bontona na drugim mjestima
- Bebuskaa
- Svakodnevni prolaznik
Ahaaa ,sad znam sta je to...looll..jesam ja jedina koja nije znala za tu rijec....pa laffe ba sto ne kazes papak znala bi...ovaj pa kod nas i svugdje u svijetu je nacin isti kod nas bosanaca mislim u svijetu na one koji su bosanci ali zive u dijaspori i sl...nikad ti bosanac nece tako bas pokleknuti i raditi te stavri navedene gore...hmm mozda i bi ali stim nece da uradi jer bi pomislio sta bi drugi rekli a to dali ih ima ono papucara to svakako u bih pa i svugdje..i jos bas oni koji se frajerisu ono kao ma ja kad se ozenim vako ce bit pa kad se desi lool papucar svoje vrste...i ja ne cekam da mi neko otvori vrata nisam bez ruku....sad momak da me pusti da udjem prva licno mi je to jako lijepo od njega i kulturno,...znak nekog postovanja....ali ipak nista pretjerano.....tourniq u zdravlje i tebi.... [smilie=hi ya!.gif]
- Tourniquet
- Zvijezda na usponu
heh Bebuska.... ja sam malo na komican nacin napisao svoj post... i mozda si pogresno skontala rijeci BONTON,, i to je komicno bilo da sam rekao da to znaci papucar. :biggrin:
A BONTON ili rijec bonton ti je nacin ponasanja, nacin zivljenja, Bonton ili lijepo ponasanje, kultura zivljenja i tako slicno... NA koji nacin kulturno zivjeti, ponasati se i slicno....
Eto valjda sad shvatas
A BONTON ili rijec bonton ti je nacin ponasanja, nacin zivljenja, Bonton ili lijepo ponasanje, kultura zivljenja i tako slicno... NA koji nacin kulturno zivjeti, ponasati se i slicno....
Eto valjda sad shvatas

ZIVOTU:
KAO PRIMJER; DOK STE BILI NA POSLU DALI STE KLJUC
PRIJATELJU DA UZME NEKU NJEGOVU STVAR IZ VASE KUCE; A ON
UZ TO POKUPIO VASA PRIVATNA PISMA I NECE DA VRATI:
JA SAM ZELJELA DA TO CUVAM ZA USPOMENU:
ZA TAKVOG COVJEKA SE KAZE NEMA BONTON; JER JE UZEO BEZ
PITANJUA:

- Tourniquet
- Zvijezda na usponu