Da li možete utjecati na zdravlje i razvoj svoje buduće bebe

Budite Psiholog Online.Pomozimo jedni drugma savjeti vezano za zivotna iskustva, problemi itd...

Poruka
Autor/ica
ra-ja
Velicanstvo Foruma
Velicanstvo Foruma

Da li možete utjecati na zdravlje i razvoj svoje buduće bebe

#1 Post Postao/la ra-ja »

Ovo je tema za buduce majke... :!:

Znam da mlade zene nevole mnogo da im se pridikuje ..ali ja cu napisati ,ono sto sam i sama citala ili cula.....
Ako imate neko iskustvi ili ste nesto procitali , mozete napisati kao doprinos buducim msjkama...

Naravno da se moze uticati..

Mnoge bolesti su nasljedne .kao secer i psorijaza..pa i druge..Bilo bih idealno kada bi covjek znao prije nego sto krene u vezu..kakve genetske ili dali ima takvih genetskih bolesti u vaseg partnera odnosno partnerice..
Upoznala ovdje jednu mladu zenu koja ima visoki secer a rodila je troje djece...
Ljekar joj je rekao da djeca nemaju secer mozda ga nece nikada niti imati aki dalje unuci ce 100% naslediti....
Posto tio bas nemozemo kontrolisati .pa recimo da i krenemo u riziko...
Kada zena konstatuje da je u drugom stanju..u mnogome treba da mijenja navike.
Nesmije pod broj jedan imati ili sama sebi stvarati stresove..Prestati pusiti i piti alkohol.
Dokazalo se da dijete jos dok je u majcinoj utrobi voli njeznost.Znaci u tim momentima treba prema buducoj majci vaseg djeteta biti njezan ,,milovati je paziti je ..jer to se sve odnosi neposredno na buducu bebu...
Bebe isto tako jos dok su ustomaku vole muziku..i to je dokazano...
Treba kupiti oni krpenu igrackicu koja daje tonove na rastezanje...
Dokazano je kada se beba rodi ..da registruje te tonovi koji umirujuce djeluje na nju... :!:

paparaci
Velicanstvo Foruma
Velicanstvo Foruma

Re: DA LI MOZETE UTICATI NA ZDRAVLJE I RAZVOJ SVOJE BUDUCE BEBE

#2 Post Postao/la paparaci »

nisam majka, niti cu kad biti [Happy.gif] ali cu ipak dati svoj doprinos.
naravno da mozemo uticati na to. ne samo majke nego i ocevi tj roditelji kao jedinka. da paze na zdravu ishranu djeteta, da ne dozvole da im se dijete zbleba (da bude siri, nego duzi). kao sto si i sama navela, na razvoj djeteta i to drasticno djeluje period dok je jos u utrobi. tad treba posebno biti pazljiv.

ra-ja
Velicanstvo Foruma
Velicanstvo Foruma

#3 Post Postao/la ra-ja »

Da u pravu si da zenama koje su u drugom stanju..otvori im se apetit. i mnogo sta im naumapadne tj izvoljevaju..za moj pojam se preseravaju.. pa jedu za cetvere..i udeblaju bebu a jos vise sebe....
Takve osobe imaju tezi porod nego normalno.....

Prilikom trudnoce treba voditi posebno racuna oko svoga licnog zdravlja..Nesmijete se prehladjivati niti upotrebljavati cak niti bezazlene lijekove..osim one na biljnoj bazi...U zimskom petiodu voditi racuna da vam noge budu zasticene ..nikada mokre od snijega ili kise..jer sa nogu dolati mnoge prehlade...koje indirektno uticu na buducu bebu...
Poslovica ..... da subara glavu cuva a cipela je stiti..potpuno tacna... :!: .

paparaci
Velicanstvo Foruma
Velicanstvo Foruma

#4 Post Postao/la paparaci »

ne znam sto si tako kruta u ovom prvom odlomku. pa valjda je to jednostavno tako. znaci da ne mogu utjecati na to. nema tu nista strasno, dok je u nekim granicama. znaci da se ne preCerava.

beca
Velicanstvo Foruma
Velicanstvo Foruma

#5 Post Postao/la beca »

svaka buduća majka treba da uradi ono što je do nje, da bi se beba što zdravije razvijala, s ve ostalo je u božijim rukama...

lattemma
Ucesnik diskusija
Ucesnik diskusija

#6 Post Postao/la lattemma »

To je sve do razvoja dijeta i stabilnosti majcinog tijela...
Thank´s god i´m a women

ra-ja
Velicanstvo Foruma
Velicanstvo Foruma

#8 Post Postao/la ra-ja »

paparaci je napisao/la:ne znam sto si tako kruta u ovom prvom odlomku. pa valjda je to jednostavno tako. znaci da ne mogu utjecati na to. nema tu nista strasno, dok je u nekim granicama. znaci da se ne preCerava.
Da neznam sta za tebe znaci normalno..ono kada pohlepno jede za cetvoro a ne za jedno...Zene koje nezele da se udebljaju one isto jedu ali ono sto treba za bebu,hranu sa dosta vitamina i minerala..jer to je neophodno za buducu bebu,,A to je voce i to ne u obilnim kolicinama, naravno i povrce...
A ne navali na cokolade ,sladoled, tjesteninu..pa boze moj koga ona hrani..Cak se desi da pojedine trudnice u trudnoci dobiju secer u krvi kao i masnocu...Osim toga tako kaloricna hrana izaziva da piju puno tecnosti,sve to je itekako veoma veliko opterecenje na bubrege..te moze doci do velikih komplikacija..do spontanog ili namjernog prevremenog poroda...itd itd..

ra-ja
Velicanstvo Foruma
Velicanstvo Foruma

#9 Post Postao/la ra-ja »

kristalina je napisao/la:Može li se utjecati na razvoj i zdravlje buduće bebe ? Pitanje je vrlo kompleksno ali ... moj odgovor je NE !
Ako uzmemo u obzir normalnu zdravu ženu ( da nije ovisnica ili već ima nekakvu bolest poput šećera , dawnowog sindroma , karcinoma ili sl. ) , ne može se utjecati na gore navedeno . Na žalost NE . Ne kaže se uzalud ; ,, Nije važno kojeg je dijete spola , već je važno da se rodi živo i zdravo ...
Mnoge bolesti nastaju kao posljedica poremećaja u boroju kromosoma i gena ,a mnoge nastaju zbog povreda prilikom samog poroda a monoge ... ni ne znamo zašto ...
Da trudnica živi zdravim i urednim životom , kako bi sačuvala plod jer su mnoge trudnoće same po sebi rizične ... to je normalo i podrazumijeva se ... ali ... ostalo ... nije ( na žalost ) u našim rukama ...
Da slazem se sa tobom da nije sve u nasim rukama..da mozemo diktirati u svim situacijama..Ali ima dosta stvari gdje mozemo diktirati da nedodje do nezeljenih posledica...Upravo sam otvorila temu za takve savjete za buduce mame ,ako ste u prilici da date prilog....
Poznanica, prisilno je porodjena , rodila je dvojke...doslo je do otkazivanja bubrega i podlegla je prilikom porodjaja...Nije bila nikada bolesna, veoma mlada, imala je vec prije jedno normalno rodjeno dijete.. :!:
I ljekari su bili zateceni komplikacijama koje su nastale...(bas zalosno) [huh.gif]

beca
Velicanstvo Foruma
Velicanstvo Foruma

#12 Post Postao/la beca »

vidovita_dzemila je napisao/la:

ali eto po nekom pravilu trebale bi se zdravo hraniti, šetati, ne podizati ništa teško, ne umarati se previše, ne izbjegavati sex, izbaciti cigarete i alkohol, čuvati leđa od hladnoće i tako to
za sve sam čula osim da treba izbjegavati sex [eusa_think.gif]

beca
Velicanstvo Foruma
Velicanstvo Foruma

#14 Post Postao/la beca »

vidovita_dzemila je napisao/la:[laugh.gif] nisi dobro pročitala
[To funny.gif] [To funny.gif] [To funny.gif] [To funny.gif] [To funny.gif] [To funny.gif] [To funny.gif] [To funny.gif]

vidi stvarno

nella26
Velicanstvo Foruma
Velicanstvo Foruma

#15 Post Postao/la nella26 »

hypnose je napisao/la:Pa nije trudnoca bolest i nemoze (ma nemoguce je) se kad si utrudna sve nepovoljne situacije, stresove i svasta nesto izbjeci. Da je to tako stetno za bebe u danasnje vrijeme bi rijetko koja zena ostala trudna, Ima par stvari koje se stvarno mogu izbjeci i koje su stetne za bebu :nikotin,alkohol,droga,razni ljekovi itd....
A sve ostalo zavisi od gena i nasljeda i vec u ranoj trudnoci se moze utvrditi razvoj i zdravlje bebe.
[evojele9.gif] upravo tako
Vezite me cim pocnem sanjati vinograde, zna se ko sam kad se pogase ljeta...

Odgovori