"Pokrivene" djevojke

Diskusije oko religija u svijetu ...
Poruka
Autor/ica
kajs
Zvijezda na usponu
Zvijezda na usponu

Re: "Pokrivene" djevojke

#317 Post Postao/la kajs »

Zabrana nošenja hidžaba u belgijakim školama i porast islamofobije u Evropi
Nedelja, 27 Septembar 2009 16:00
Nakon Francuske i državne škole u flamanskom dijelu Belgije zabranile su nošenje muslimanskih marama, odnosno hidžaba.

Odluku o tome donijelo je Vijeće za obrazovanje Flandrije unatoč protestima muslimanske zajednice. Od 1. septembra iduće godine u 700 državnih škola flamanske zajednice u Belgiji, u kojima se nastava održava na holandskom jeziku, biće zabranjeno nošenje hidžaba. Nakon žalbe jedne učenice na ovu odluku, Državno vijeće, najviši belgijski pravosudni organ, saopštio je da škole ne mogu samostalno odlučivati o nošenju vjerskog obilježja. Dvije škole u Antverpenu od 1. septembra već primjenjuju nove propise o zabrani nošenja marame. Osim u Flandriji, o zabrani nošenja hidžaba raspravlja se i u frankofonskom dijelu Belgije, Valoniji, i u dvojezičnom Briselu. Francuska je do sada bila jedina evropska zemlja u kojoj je 2004. godine stupio na snagu zakon o zabrani nošenja hidžaba u javnim institucijama.

Agencija Evropske unije za temeljna prava je nedavno objavila izvještaj o diskriminaciji muslimana u Evropi. Rezultati koji se iznose u izvještaju dio su prvog sprovedenog sveobuhvatnog istraživanja i iskustava imigranata i etničkih manjina sa diskriminacijom i rasnim incidentima na prostoru EU. Istraživanja su pokazala kako su muslimani izloženi istom stepenu diskriminacije kao i druge manjinske grupe. Stoga je tačno da muslimane u EU često diskriminiraju, no oni nisu ništa više ili manje žrtve predrasuda od drugih etničkih manjina. To je bitno, jer islamisti različitog kova često eksploatišu netrpeljivost Evropljana prema muslimanima kako bi ih gurnuli u dodatni izolacionizam i potvrdili svoju viziju svijeta u kome je bilo kakav oblik suživota nemoguć. Umjesto da snage troše na rješavanje problema diskriminacije i iznalaženje mehanizama bolje zaštite i promovisanja razumijevanja, oni samo produbljuju jaz i stvaraju veći strah i nerazumijevanje.

U prilog svemu objavljenom uz izvještaj direktor FRA-a, Mortena Kjaeruma, stoji:

’’Rezultati sveukupno sugerišu da muslimane u EU tretiraju različito, zavisno od njihovog etničkog porijekla i zemlje boravka. Nošenje tradicionalne odjeće jedva da povećava diskriminaciju. Muslimani koji su obuhvaćeni istraživanjem ne smatraju da je vjera glavni razlog diskriminacije.“

Od onih muslimana koji su izjavili da su u proteklih 12 mjeseci bili žrtve diskriminacije većina vjeruje kako se to desilo zbog njihove etničke pripadnosti. Samo njih 10% je izjavilo kako vjeruju da je razlog zbog čega su bili diskriminirani čisto vjerske prirode. Ipak, to što muslimane ne diskriminiraju prvenstveno zbog vjere ni na koji način ne umanjuje opravdanu zabrinutost visokom stopom diskriminacije, kojoj su u EU izloženi oni koji sebe smatraju sljedbenicima islama. Naime, jedan od trojice muslimana bio je izložen nekom obliku diskriminacije u posljednjih dvanaest mjeseci, a čak 11% njih je bilo žrtva nekog oblika rasnog zločina. Najviši stepen diskriminacije evidentiran je pri zapošljavanju i u korištenju privatnih usluga, u restoranima, trgovinama i kod vlasnika imanja.

Visok stepen diskriminacije na poslu i prilikom zapošljavanja naročito je zabrinjavajući jer je zaposlenje ključni dio procesa integracije. To je naročito bitno jer na taj način imigranti daju svoj vidljiv doprinos društvu i zato diskriminacija otežava proces integracije. Ono što dodatno zabrinjava, kako autore izvještaja tako i predstavnike evropskih institucija, jeste zaključak FRA-a prema kojem većinu rasističkih ispada muslimani još uvijek ne prijavljuju policiji i drugim nadležnim institucijama. Uz to je evidentirano i jako slabo ili nikakvo poznavanje antidiskriminacione legislative kod ove populacije pa velik broj njih nema povjerenje u mehanizme žalbi i pritužbi. Kao i kod drugih manjinskih grupa i kod muslimana većina od 79% ne prijavljuje diskriminaciju niti zločine na rasnoj osnovi bilo kakvoj državnoj organizaciji, policiji pa čak ni nekoj nevladinoj organizaciji. Naročito mladi ispitanici naglašavaju kako imaju jako malo povjerenja u policiju kao javnu službu. Situacija sa onima koji nemaju državljanstvo ili u EU borave tek kraći vremenski period, je daleko teža i oni skoro nikada ne prijavljuju nikakav oblik diskriminacije. Dobro je da je EU napokon počela ozbiljno pristupati problemu diskriminacije manjina, jer istraživanja poput ovoga iz Galupa, u kome je bilo obuhvaćeno 23. 500 emigranata u 27 zemalja članica, po prvi put daju stvarnu sliku razmjera problema.

Autori izvještaja sugerišu i mjere koje Brisel i vlade zemalja članica trebaju poduzeti kako bi se problem riješio ili barem umanjio. Između ostalog, oni sugerišu da se izradi efikasnija od postojeće zakonske regulative koja bi spriječila, i ako treba i sankcionisala svaki oblik diskriminacije, naročito na radnom mjestu ili prilikom zapošljavanja. Autori izvještaja takođe predlažu i izradu strategije koja bi imala za cilj razvoj boljih mehanizama žalbi i educiranje emigranata o njihovim pravima i o tome kako prepoznati i prijaviti diskriminaciju. Nedavno ubistvo mlade Egipćanke usred sudnice u Dresdenu rasplamsalo je raspravu o mržnji prema strancima u Njemačkoj. Sve je počelo još u augustu prošle godine kada je 31-dvogodišnju Njemicu, egipatskog porijekla Marvi Al-Šerbini napao njemački državljanin 28-godišnji doseljenik iz Rusije. Obzirom da je Al-Šerbini nosila prepoznatljivu nošnju muslimanskih žena - hidžab, mladić ju je izvrijeđao nazvavši je "islamisticom" i "teroristicom". Al-Šerbini je podigla tužbu protiv mladića zbog vrjeđanja, nakon čega prvostepeni sud u Dresdenu useljenika iz Rusije osuđuje na 780 eura novčane kazne.

Niko nije mogao ni slutiti da će se ovaj rijetki primjer sankcionisanja islamofobije i netrpeljivosti prema manjinama doživjeti krvavi epilog. Ruski doseljenik koji je već prilikom prvog procesa nekoliko puta tužiteljicu vrijeđao na vjerskoj osnovi, izvlači nož i s 18 uboda smrtno ranjava trudnu Marvu Al-Šerbini i nanosi teške ozljede njezinom mužu koji joj pritiče u pomoć. Da stvar bude gora, policajac koji je utrčao u sudnicu nakon što je čuo povike pucao je u noge nesretnom suprugu žrtve misleći da je napadač. Sve se desilo pred očima trogodišnjeg sina porodice Al Šerbini. U početku su mediji izbjegavali komentirati slučaj, ocjenivši ga kao zločin iz mržnje prema strancima, posebno prema sugrađanima islamske vjeroispovijesti. Međutim, kako je vrijeme odmicalo i kako su svi detalji oko slučaja izlazili u javnost, postalo je očito da je čitav slučaj "inspiriran mržnjom prema strancima, ali počinjen od strane usamljenog ekstremiste."
Ma vredi da se spomjene da ima i to!
"Jer su naša mjerila drugačija i naša osjećanja dublja i toplija, jer se ne bojimo ni drugih ni drugačijih..."
Musa Ćazim Ćatic ...

beca
Velicanstvo Foruma
Velicanstvo Foruma

#319 Post Postao/la beca »

lijepe su....a da ti ja snimim pojedine sarajke viko bi sve lailaheilelah

beba80
Hronicar foruma
Hronicar foruma

#321 Post Postao/la beba80 »

beba80
Hronicar foruma
Hronicar foruma

#322 Post Postao/la beba80 »

mrki62
Specijalni status V.I.P
Specijalni status V.I.P

#323 Post Postao/la mrki62 »

beba80 je napisao/la:http://www.youtube.com/watch?v=y3aAJw5WnY0&NR=1 nema diskriminacije
Treba sagledati cijeli snimak i skontati jel to sve unaprijed zrežirano , jer kako tumačiti uigranost kamerske ekipe , koja se nalazi na svakom koraku i pažljivo snimaju - kao kad se snima film sa jasnim scenarijem.
Ti si kao najudaljenija zvijezda do koje je najteže doći, ali baš zbog toga je najudaljenija zvijezda najljepša i najsjajnija!

slika

slika

beba80
Hronicar foruma
Hronicar foruma

#324 Post Postao/la beba80 »

mrki62 je napisao/la:
beba80 je napisao/la:http://www.youtube.com/watch?v=y3aAJw5WnY0&NR=1 nema diskriminacije
Treba sagledati cijeli snimak i skontati jel to sve unaprijed zrežirano , jer kako tumačiti uigranost kamerske ekipe , koja se nalazi na svakom koraku i pažljivo snimaju - kao kad se snima film sa jasnim scenarijem.
Mrki ti sumnjas sam u sebe a zasto ?
Ja znam odgovor al hocu da cujem od tebe i to iskreno molim te

mrki62
Specijalni status V.I.P
Specijalni status V.I.P

#325 Post Postao/la mrki62 »

Ništa ja ne sumljam , to se da uočiti , pogledao sam snimak i to je uočljivo.
Kamermani je prate na svakom koraku .
Nije samo jedna kamera u igri a i montažer je odradio dobar dio posla.
Imam sina, koji je druga godina multimedije na akademiji multimedije u Ljubljani i mogu i njega pitati u čemu je štos , ha [mmmux2.gif]
Ti si kao najudaljenija zvijezda do koje je najteže doći, ali baš zbog toga je najudaljenija zvijezda najljepša i najsjajnija!

slika

slika

beba80
Hronicar foruma
Hronicar foruma

#326 Post Postao/la beba80 »

Prvo dozvolio si sejtanu da ti udje u srce i da te dovede u sumnju a nisi vidio njene suze iskrene,drugo kamera na takvom mjestu mora bit vise ,a trece zivis sa svojom glavom a mislis televizorom ne vidis njena osjecanja naspram Gospodara .Njena jedna suza vrijednija je nego rat jer ona se bori da Gospodareva rijec bude prva jer je naredio pokrite se ,a prije nje naredio je i krscankama al danas vecina uzima sejtana za zastitnika i sve dovode pod sumnju.Da znas ona je mudzahid borac pa makar sa suzama

mrki62
Specijalni status V.I.P
Specijalni status V.I.P

#328 Post Postao/la mrki62 »

beba80 je napisao/la:Prvo dozvolio si sejtanu da ti udje u srce i da te dovede u sumnju a nisi vidio njene suze iskrene,drugo kamera na takvom mjestu mora bit vise ,a trece zivis sa svojom glavom a mislis televizorom ne vidis njena osjecanja naspram Gospodara .Njena jedna suza vrijednija je nego rat jer ona se bori da Gospodareva rijec bude prva jer je naredio pokrite se ,a prije nje naredio je i krscankama al danas vecina uzima sejtana za zastitnika i sve dovode pod sumnju.Da znas ona je mudzahid borac pa makar sa suzama
Odkud kamere iz više uglova na stubištu ?

Evo tebi jedna pjesma, još kad je Tifa bio početnik [muzikafo1.gif]

Tifa & Vatreni Poljubac -Ne pitaj me link http://www.youtube.com/watch?v=dyqk-Vt6Hfc

Pjesma kao stvorena za tvoj link [Happy.gif]

slika

slika

beba80
Hronicar foruma
Hronicar foruma

#329 Post Postao/la beba80 »

mrki62 je napisao/la:
beba80 je napisao/la:Prvo dozvolio si sejtanu da ti udje u srce i da te dovede u sumnju a nisi vidio njene suze iskrene,drugo kamera na takvom mjestu mora bit vise ,a trece zivis sa svojom glavom a mislis televizorom ne vidis njena osjecanja naspram Gospodara .Njena jedna suza vrijednija je nego rat jer ona se bori da Gospodareva rijec bude prva jer je naredio pokrite se ,a prije nje naredio je i krscankama al danas vecina uzima sejtana za zastitnika i sve dovode pod sumnju.Da znas ona je mudzahid borac pa makar sa suzama
Odkud kamere iz više uglova na stubištu ?

Evo tebi jedna pjesma, još kad je Tifa bio početnik [muzikafo1.gif]

Tifa & Vatreni Poljubac -Ne pitaj me link http://www.youtube.com/watch?v=dyqk-Vt6Hfc

Pjesma kao stvorena za tvoj link [Happy.gif]
Mrki nema ljutnje jedno drugo zasto ne pokusas izmjenit nacin zivota pa ces vidjet ljepotu i zadovoljstvo duse jer i dusu treba da hranis al ne djavoljim sejtanskim materijama hranom vec Knjigom i sunetom uz to hvala Alahu vidio sam da si procitao vesto knjiga pa svaka knjiga se ukonponuje u vjeru ako imas dar a smanjis malo klevetanje pa svojim rijecima u osami kazes de Gospodaru grijesio sam Ti si taj koji mi moze pomoci uputime .Amin .Vjeruj da ja to stalno radim i hvala Mu ja sam zadovoljan moja je dusa smirena rijetko provociram ljude.

mrki62
Specijalni status V.I.P
Specijalni status V.I.P

#330 Post Postao/la mrki62 »

moja je dusa smirena rijetko provociram ljude
I moja je duša smirena, ne provociram , samo imam božiji dar , da drugačije na stvari gledam.
Volim se potruditi i sagledati stvari iz više uglova.
Nisam ničija kopija, volim biti samosvoj i ne volim ; gdje svi , tu i mali Mujo.
Svako odabire svoj put , tako ti ili ja, svi mi vidimo ono , što nam se u datom trenu čini realnim.
Link koji si postavio je po mom mišljenju pravljen na način da se svodi smutnja i mržnja između dvije različite grupe ljudi .
Ti ako podržavaš to , ja eto ne podržavam i neću nikada.
Vjera jeste privatna stvar a kao takva ona u pojedinim ustanovama nema šta tražiti.
Čitao sam i komentare ispod tog linka, na kojem ima psovanje i Allaha i boga ,.............. možda ti nisi sve pročitao a ja jesam , kao i jedan što je napisao ; da je on ušao sa velikim krstom oko vrata i njega bi odstranili - što je samo činjenica .

slika

slika

Odgovori