Multi-religijski brak!?!

Diskusije oko religija u svijetu ...
Odgovori
Poruka
Autor/ica
JAS
Zvijezda na usponu
Zvijezda na usponu

Re: Multi-religijski brak!?!

#80 Post Postao/la JAS »

papaya je napisao/la:razumijem ja tebe, slabo je bilo ljudi prije koji su savjetovali djecu da slusaju srce.
Razmisljalo se prakticno, "bolje" je i "lakse", neces bar imato po tom pitanju problema, kako ce se dijete zvati i da li ce se krstiti ili klanjati.

Sadasnje vrijeme, e pa blago nasoj djeci...Niko vise nikog ne mora da trpi, sam moze svako da odluci s kim ce i kako ce i mi smo kao roditelji opusteniji.

Iskreno, mene razocara roditelj, koji u sadasnje vrijeme, kad smo konacno vidjeli sta "pretjerana" vjera moze da ucini, djetetu "odredjuje" buduci zivot.

*namjerno sam neke rijeci pod navodnim znakovima napisala.

Mogu samo da kazem da po ovom pitanju se potpuno slazem stobom....

badgirl
Zvijezda foruma
Zvijezda foruma

#82 Post Postao/la badgirl »

ako cemo po vjeri ...ja sam nikakva vjernica ...i nije samo da bi voljela da mi se kcerke udaju za muslimana vec i za bosanca ....
naravno ..ako ne bi bilo tako , nebih se nikad svoga djeteta odrekla kao sto su meni moji prijetili..ali ako me bude pitala ..mama sta kazes za mog hansa , necu joj nikad reci " bas je fin ceri"

papaya ...de zamisli i reci iskreno , zar bi ti bilo svejedno da ti se recimo kcerka uda za nekog vehabiju ..
ja sam muslimanka pa mi to nebi bilo svejedno ...

znate onaj vic kad je fata bila u americi i pise majki pismo da uskoro dolazi kuci i dovodi sa sobom svoga muza Muhameda ...majka sva ponosna ide na kolodvor da doceka kcer i zeta .
kad ide Fata sa crncem ... nato ce majka " ta lipi nasi srbi "
ja mislim da bi i ja isto rekla [Happy.gif]
Voli me kada to najmanje zasluzujem !!!!
http://de.youtube.com/watch?v=GAB20l0j8 ... re=related

mrki62
Specijalni status V.I.P
Specijalni status V.I.P

#83 Post Postao/la mrki62 »

badgirl je napisao/la:
papaya ...de zamisli i reci iskreno , zar bi ti bilo svejedno da ti se recimo kcerka uda za nekog vehabiju ..
ja sam muslimanka pa mi to nebi bilo svejedno ...
Vehabije nisu vjernici, to su fanatici , nacionalisti , fašisti, ,............ samo da im je vlast , pa bi vi vidjeli koliko sam ja u krivu .
badgirl je napisao/la:

znate onaj vic kad je fata bila u americi i pise majki pismo da uskoro dolazi kuci i dovodi sa sobom svoga muza Muhameda ...majka sva ponosna ide na kolodvor da doceka kcer i zeta .
Pa i tu se vidi koliko je licemjerstva u vjernicima , vjerništvo je trenutna modna muha u smislu : vidila žaba da se konji potkivaju , pa i ona digla nogu :wink:
Ti si kao najudaljenija zvijezda do koje je najteže doći, ali baš zbog toga je najudaljenija zvijezda najljepša i najsjajnija!

slika

slika

badgirl
Zvijezda foruma
Zvijezda foruma

#85 Post Postao/la badgirl »

mrki62 je napisao/la:
Vehabije nisu vjernici, to su fanatici , nacionalisti , fašisti, ,............ samo da im je vlast , pa bi vi vidjeli koliko sam ja u krivu .
zato i kazem da mi nebi bilo jednostavno :!:
badgirl je napisao/la:
Pa i tu se vidi koliko je licemjerstva u vjernicima , vjerništvo je trenutna modna muha u smislu : vidila žaba da se konji potkivaju , pa i ona digla nogu :wink:

ma neradi se samo o vjeri , nego bas kako je papya rekla ...tako je "lakse" i "bolje"---prakticnije . i po meni sasvim normalno . svatko hoce da mu je zivot sto jednostavniji , a cinjenica da bracni drugovi iz tako dva drastiscno razlicita svjeta dolaze ne cini zivot jednostavnim , vec kompliciranim ..a tko to zeli ? ja ne :!:

sta naravno ne znaci da je nemoguce prilagoditi se novoj situaciji :!:
Voli me kada to najmanje zasluzujem !!!!
http://de.youtube.com/watch?v=GAB20l0j8 ... re=related

mickey
Svakodnevni prolaznik
Svakodnevni prolaznik

#86 Post Postao/la mickey »

ja bi se složio sa kolegicom papayom. kad dođu djeca to su gomila komplikacija.

paparaci
Velicanstvo Foruma
Velicanstvo Foruma

Re:

#88 Post Postao/la paparaci »

Mothman je napisao/la: a znas koje je najvece, najsnaznije legalno oruzje koje jedan covjek moze da posjeduje..?

znanje...

a njega ne mozes care izvuc' iz jedna knjige...

i te kako mozes care ;)

prelistas, razmislis, povezes. najzad, najznacajnija naucna otkrica koja su ostvarena hajmo reci zadnjih 50 - 100 godina su potvrda vec otkrivenog.

naravno da se znanje ne izvlaci samo iz jedne knjige. to obuhvata mnogo vise. ali ta jedna je podloga odnosno osnov za ostalo sve.

a sto se tice prosvjetljavanja, to se desava na razne nacine - a najmanje na taj da te neko raznese i sve sto si sam naveo.
deelina je napisao/la:citam juce neke novine gdje u rubrici psiholog covjek postavlja ovakvo pitanje

"zivim u mjesovitom braku,prilicno skladnom.kcerka mi se zeli udati za vjeru moje supruge.Meni to vemo tesko pada.Kako da se suprostavim tome a da ne povredim svoju suprugu"

ovo je bas apsurd i odgovor koji je dobio od psihologa isto tako jer ne razumijem to da mu smeta izbor njegove kcerke a on vec toliko zivi u takvom braku.Znaci ja mogu ali moja djeca ne ili sta vec?? bas mi je zvucalo glupo
ja to samo mogu shvatiti ako se radi o covjeku muslimanu. on kao musliman ima pravo da ozeni zenu druge vjere, a zensko to nema. u tom slucaju to i jeste bezveze, jer on odnosno oni te stvari nisu rijesili prije braka. a sad mu je "kasno".

sto se tice mene. pa ne znam. nikad ne reci nikad. ne bih imao nista protiv. samo sto bi prije braka rijesili osnovne i glavne stvari oko svega sto slijedi, da poslije ne bi bilo neke frke i zabune. ukoliko bi se fino slozili - bujrum.
ma da bih iskreno zelio da bude moje vjere. pa sad....

smatram da je to moguce ukoliko se partneri prije glavnog koraka dogovore o svemu i da budu cvrstog stava. znaci da ne dozvole da im se bilo ko od familije mijesa!
papaya je napisao/la:
Sadasnje vrijeme, e pa blago nasoj djeci...Niko vise nikog ne mora da trpi, sam moze svako da odluci s kim ce i kako ce i mi smo kao roditelji opusteniji.

Iskreno, mene razocara roditelj, koji u sadasnje vrijeme, kad smo konacno vidjeli sta "pretjerana" vjera moze da ucini, djetetu "odredjuje" buduci zivot.

ne mora niko nikoga da trpi i da nekom nesto namece. ti kao roditelj si duzna da svoje dijete izvedes na selamet (na pravi put). musliman/ka ima duznost da svoje dijete odgaja u duhu islama, jer ce na Sudnjem Danu odgovarati za njega.
ne znam kako je kod drugih vjera [eusa_think.gif]

mrki62
Specijalni status V.I.P
Specijalni status V.I.P

Re: Re:

#90 Post Postao/la mrki62 »

paparaci je napisao/la:
ne mora niko nikoga da trpi i da nekom nesto namece. ti kao roditelj si duzna da svoje dijete izvedes na selamet (na pravi put). musliman/ka ima duznost da svoje dijete odgaja u duhu islama, jer ce na Sudnjem Danu odgovarati za njega.
ne znam kako je kod drugih vjera [eusa_think.gif]
Tako kažu , a gdje je istina ?
Sam reis Mustafa Cerić ima dvije kćerke i one nisu u duhu islama,....... jel to znači da ih on kao otac nije pravilno odgojio ?
Ti si kao najudaljenija zvijezda do koje je najteže doći, ali baš zbog toga je najudaljenija zvijezda najljepša i najsjajnija!

slika

slika

Odgovori