ra-ja ... u islamu je dosta sekti...
a islam dijeli ljude samo po vjerovanju.. ni po cemu drugom...
Znaci mozes ozeniti bilo koju muslimanku ili se udati za bilo kojeg muslimana..
Muskarcima jeste dozvoljeno ozeniti pripadnicu objavljene knjige.. znaci jevrejku ili krscanku... a recimo budistkinju ili neku drugu vjeru nesmije...
A zena se ne smije udati za nemuslimana, bez obzira kojoj drugoj vjeri pripada... tako pise u Kur'anu i ko zeli to postovati on ce postovati...
Sto se tice toga sto si rekla za pojedine zemlje... Ja znam da u Turskoj postoji sekta ALEVITI... oni se udaju i zene samo u okvirima te sekte.. recimo da se jedna pripadnica alevita uda za mene to bi bila katastrofa i ponizenje za njenu porodicu.. jer ja nisam alevita..
ali to nije islamski... nego su neki nekad i negdje uzeli sebi za pravo da izmjene objavu kako je njima pasalo...
I recimo kod njih je i alkohol dozvoljen....A smatraju sebe muslimanima...
ZAto se uvijek kaze.. jedini ispravni put je Kur'an i sve odgovore koje trazis naci ces u Kur'anu....
Brak sa Nemuslimanom
- Bijesanpuz
- Zvijezda na usponu
- Bijesanpuz
- Zvijezda na usponu
papaya je napisao/la:Aleviti vjeruju u Ali-a.
Jednom sam bila u jednoj igraoni sa djecom i sjedila je sa mnom moja drugarica (alevitkinja) i pridruzila se jedna druga turkinja. Pred svima i bez ikakvog razloga ova druga je pocela da ponizava Canan (moju drugaricu) kako nije prava muslimanka i blabla. Znas kako je ucutkala, potkovana je jako i kulturnija i pametnija i sve. Sve je znala bolje od nje.
I oni su muslimani, samo sto kod njih nije poslanik Muhamed nego Ali.
I nije tako strogo sve...
Prva stvar koju covjek izgovori da bi bio musliman jeste sehadet..
E¹heddu en la illahe ilallah we e¹heddu enne Muhammeden abd'uhu we resuluhu.
Srcem vjerujem i jezikom oèitujem da nema drugog boga osim Allaha, i vjerujem i oèitujem da je Muhammed Bo¾iji rob i Bo¾iji poslanik.
Svjedoèim da nema drugog boga osim Allaha, i svjedoèim da je Muhammed Bo¾iji rob i Bo¾iji Poslanik.
Allah je BOg... Muhammed a.s. je njegov rob i poslanik... ako ne vjeruju u Muhammeda nemogu biti muslimani... jer Muhammed je primio objavu od Allaha...
a ALi... mozda mislis na Aliju r.a. On je samo bio halifa, tj vodja muslimana poslije Muhamedove smrti.. Posljednji od 4 velike halife.. Ebu Bekra, omera i osmana...
Za vrijeme Alije r.a. je i pocela podjela muslimana jer su jedni zeljeli MuAviju za halifu a drugi Aliju...
i od tog vremena islam se je rascijepio u razne sekte i ogranke...
malo se udaljavam od teme.. ali pokusavam objasniti neke stvari....
It's nice to be important but is more important to be nice!
Zivot je samo crtica izmedju dva datuma na nadgrobnoj ploci
Zivot je samo crtica izmedju dva datuma na nadgrobnoj ploci
Smatram da to sve spada u zaostalost..Dana¹nji svijet ne trpi vi¹e te fore..Mje¹ajmo se ljudi,koga briga za vjeru..Od svih tih vjera samo dolazi do zla,Velikih zla..U ime Alaha digne sam sebe u zrak,meni moj Bog nebi nikad dozvolio.A Boga ili Alaha ionako je samo jedan..bezvezna tema za ovaj forum.Vjeru si nosite u ðamije,crkve itd.©to drugima nametat svoju vjeru,savako ima il si naðe svoju il je nikad ne naðe.LJubi svog èovjeka,il ljubi ¾enu svoju iz ljubavi i po¹tenja a koje je vjere koga briga... [-X
- paparaci
- Velicanstvo Foruma
pa naravno. u pravu si. danas ti je sve sto je normalno i moralno, zaostalost!GRGA je napisao/la:Smatram da to sve spada u zaostalost..Dana¹nji svijet ne trpi vi¹e te fore..Mje¹ajmo se ljudi,koga briga za vjeru..Od svih tih vjera samo dolazi do zla,Velikih zla..U ime Alaha digne sam sebe u zrak,meni moj Bog nebi nikad dozvolio.A Boga ili Alaha ionako je samo jedan..bezvezna tema za ovaj forum.Vjeru si nosite u ðamije,crkve itd.©to drugima nametat svoju vjeru,savako ima il si naðe svoju il je nikad ne naðe.LJubi svog èovjeka,il ljubi ¾enu svoju iz ljubavi i po¹tenja a koje je vjere koga briga... [-X
to su zakoni koji vrijede stoljecima i vrijedit ce sve do vec odredjenog roka!
a da je tema bezvezna, to bas ne bih rekao. jer ih ima sigurno jako dosta, koje ovo bas interesuje i ovim putem mogu mnogo sta o istom i da saznaju. spektar tema je sirok, pa tako i religija ima svoj dio. forum i jeste tu da bi se diskutovalo. ovdje niko nikom ne namece svoju vjeru, vec svako iznosi svoje misljenje i gledanja i pokusava svoje argumente potkrijepiti primjerima ili dokazima.
u svakom slucaju, dobro nam dosao! opusti se k'o kod kuce

- paparaci
- Velicanstvo Foruma
ne kazem da vjerujes u nista. ali svaka vjera ima svoje propise. bilo da se radilo o oblacenju, ponasanju, ili necem drugom. a onaj ko vjeruje, gleda da se pridzrava tih propisa i pravila u svim sferama zivota i da ne napravi prestupe po pitanju istih. znaci to mu je vise manje uvijek u podsvijesti. kratko receno, u svemu sto radi, orijentise se prema vjeri kojoj pripada. a onaj ko ne pripada nikakvoj vjeri, nije "opterecen" bilo kakvim propisima. nego radi sve po svom nahodjenju i razmisljanju.papaya je napisao/la:Ne znaci ako nisam religiozna da vjerujem u NISTA, Ne vjerujem da ima neko gore i da ON sve zivo zna. U to ne vjerujem.
a to sto ti ne vjerujes da neko gore ima i da ON ne zna sve zivo, to je tvoja licna stvar. ja te ne zelim u suprotno ubijediti. ja imam svoje, ti svoje

pa vrlo jednostavno. ovdje je rijec o braku sa nemuslimanom, tj. radi se o islamu i njegovim propisima.papaya je napisao/la:A za ovo drugo...dovoljno je rasprostranjen.. NEGO ZATO DA ODVRATI od NEVJERSTVA, RAZVRATA i KRIVOG PUTA?!?!?
Molim te objasni mi to, ali kad te molim! Cjenim te kao kolegu, ali iskreno se nadam da ja ovo nisam skontala sta si napisao...
a vjerom je zabranjen takav brak! jedan od razloga tome je, kao sto je vec neko naveo, da obicno zena slijedi covjeka u braku. ne znam da li si procitala sve komentare na ovoj temi. procitaj onaj slucaj sto je becanka navela, gdje je zena(muslimanka) sve vise poprimila covjekovo(koji je nemusliman).
kao prvo, djeca bi trebala odnosno morala nositi muslimanska imena(sto je sigurno sasvim tesko, jer ne pita se ona sama).
kao drugo, duzna je djecu odgajati u islamskom duhu(sto isto tesko pada, ako je muzu imalo stalo do svoje vjere, a tu je naravno i uzi krug familije koji vecinom efektivno utjece na takve i slicne stvari).
obicno se nadju kompromisi za ove dvije tacke s tim sto se napravi mix jedne i druge vjere.
prema tome, ona krsi propise i zapostavlja duznosti svoje vjere!
u najgorem slucaju, ako se radi o zeni labilnog karaktera ili o zeni u koje je iman(iskreno vjerovanje) slab, ona ce se povesti totalno za vjerom muza(ili uopste za muzem, iako nikakvoj vjeri ne pripada) i svoju napustiti!
a po Islamu je strogo zabranjeno smatrati Allahu dragom, nekog ravnim!
dalje, ovisno o tome, cemu joj je muz sklon i kakvi su njegovi obicaji(licni ili vjerski), moze da dodje bludnih djela ili djela koja se kose sa islamskim propisima.
sve ovo navedeno te uvodi u nevjerstvo, razvrat i udaljava od pravog tj. Allahovog puta!
nadam se da si me sad bolje shvatila

Ljudi moji nemam ja osobno ni¹ta protiv ijedne religije,niti je tema bezvezna.Al kad vidim da se i dan danas ljudi ubijaju iz vjerskih razloga,muka mi..Ako mi itko mo¾e reæ gdje ili u kojem djelu kurana ili Biblije pi¹e da se mo¾e ubijat u u ime Boga ili Alaha bio bi zadovoljan..Jesam katolik kr¹èanin,vjerujem u Boga svoga,al ne optereæujem se previ¹e vjerom i poku¹avim ¾ivjet dobar i po¹ten prema svima..To me nauèili roditelji i bez vjere..A na ovim prostorima malo se kasno vjera na¹la.Bez ¾elje da ikog uvrijedim koliko je Bo¹njaka tek od 1991 otkrilo da su Muslimani (svaka èast,po¹tujem i tu vjeru)?Velikom veèinom svi bija¹e Jugoslaveni,Hrvat je i prije reko da je Hrvat,Srbin da je Srbin,a Bo¹njaci da su Jugoslaveni.Poèetkom rata govori¹e mi Muslimani..Kao da je to narodnost,a kasnije eto Bo¹njaci..Mislim da je nekima vjera malko zakasnila pa sad forsiraju,guraju nametaju,pa mi ispadaju ¹to se ka¾e veæi katolici od Pape..Ja znam svoj rod i vjeru od roðenja pa i nemamu potrebu drugima gurat ili ¹to je najgore dokazivat se.Pravi vjernik to nikad ne èini..Nadam se da nisam nikog povredio,samo eto moje skromno mi¹ljenje.. :-k