Hadisi -Vjerodostonje predaje

Diskusije oko religija u svijetu ...
Poruka
Autor/ica
ADMIN_BOL-CHAT.DE

#76 Post Postao/la ADMIN_BOL-CHAT.DE »

mrki62 je napisao/la:Kontradiktornost hadisa sa pona¹anjem u oblaèenju ili sa naèinom kakva mora biti brada :ballbounce:

Ebu-Hurejre r.a prenosi da je Allahov Poslanik s.a.v.s rekao:
Zaista, Allah ne gleda u va¹a tijela, niti u va¹e likove, nego gleda u va¹a srca i dijela.
(Muslim)

Po tom hadisu se mo¾e insan ( i mu¹ko i ¾ensko ) oblaèiti kako hoæe :wave:
:-k =D>

Abu_haqq
Svakodnevni prolaznik
Svakodnevni prolaznik

#77 Post Postao/la Abu_haqq »

LAFF je napisao/la:
mrki62 je napisao/la:Kontradiktornost hadisa sa pona¹anjem u oblaèenju ili sa naèinom kakva mora biti brada :ballbounce:

Zaista, Allah ne gleda u va¹a tijela, niti u va¹e likove, nego gleda u va¹a srca i dijela.
(Muslim)

Iz moje dobre namjere savjetujem te da ne tumacis ajete i hadise po tvom nahodjenju. Nema nikakve kontradikornosti u tom hadisu vec se odnosi na kvalitet odjece, znaci nije bitno dali ti bio pogat ili siromah Allah te nece drugacije gledati kao sto to ljudi cine tj. ako nenosis gucci nego neku obicnu majicu onda nisi IN i se neznas obuci. Isto tako nije bitan nas izgled tjela i lica vec ono sto je u nasim srcima i nas ibadet (djela) u ime Allaha swt.

mrki62
Specijalni status V.I.P
Specijalni status V.I.P

#78 Post Postao/la mrki62 »

Abu_Haqq je napisao/la:
LAFF je napisao/la:

(Muslim)

Iz moje dobre namjere savjetujem te da ne tumacis ajete i hadise po tvom nahodjenju. Nema nikakve kontradikornosti u tom hadisu vec se odnosi na kvalitet odjece, znaci nije bitno dali ti bio pogat ili siromah Allah te nece drugacije gledati kao sto to ljudi cine tj. ako nenosis gucci nego neku obicnu majicu onda nisi IN i se neznas obuci. Isto tako nije bitan nas izgled tjela i lica vec ono sto je u nasim srcima i nas ibadet (djela) u ime Allaha swt.
Ja ne smijem - ti smije¹ ,........... èudna neka konstatacija :ballbounce:
Ne brini - mo¾da se i nauèi¹ ¹ta od mene - ili suprotno ( ja od tebe ). :wave:
Ti si kao najudaljenija zvijezda do koje je najteže doći, ali baš zbog toga je najudaljenija zvijezda najljepša i najsjajnija!

slika

slika

Abu_haqq
Svakodnevni prolaznik
Svakodnevni prolaznik

#79 Post Postao/la Abu_haqq »

355

Ebu Hurejre r.a. prenosi da je Allahov Poslanik s.a.v.s. rekao:

Neæete uæi u d¾ennet sve dok ne budete vjerovali, a neæete vjerovati sve dok se ne budete meðusobno voljeli. ®elite li da vas uputim ¹ta da èinite pa da se meðusobno volite: ¹irite selam meðu sobom

(Muslim)

Abu_haqq
Svakodnevni prolaznik
Svakodnevni prolaznik

#80 Post Postao/la Abu_haqq »

mrki62 je napisao/la:
Abu_Haqq je napisao/la:
LAFF je napisao/la: :-k =D>
Ja sam rekao tumacenja na osnovu ucenjaka muhadditha, ne po mom misljenju. Svaki hadis ima svoju svrhu i znacenje i kad mislis da se kose opet ima razlog zasto.

Abu_haqq
Svakodnevni prolaznik
Svakodnevni prolaznik

#81 Post Postao/la Abu_haqq »

393. Ebu Hurejre, r.a., prica da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao:
"Jedan covjek, iduci putem, naisao je na trnovu granu pa ju je sklonio. Bog mu je uvazio to dobro djelo i oprstio mu (manje grijehe ucinjene prema Njemu)."

Potom je rekao:
"Shehida ima pet vrsta: osoba koja umre od kuge, od stomacne bolesti, utopljenik, osoba koja umre pod rusevinama i osoba poginula na Allahovom putu."

Ostatak ovog hadisa ranije je spomenut (hadis broj 378).

378. Ebu Hurejre, r.a., prica da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao:

"Kada bi ljudi znali kakva je nagrada za ucenje ezana i klanjanje u prvom saffu, i kada ne bi imali drugog nacina da dodu do toga osim izvacenjem strelica (bacanjem kocke), oni bi ih izvlacili; kada bi znali za vrijednost klanjanja podne-namaza (u prvim njegovim nastupnim trenucima), utrkivali bi se za njim, a kad a bi znali sta sve imaju u jaciji i sabahu, isli bi na njih pa makar puzuci."

(Biljezi Bukharija)

irma26
Hronicar foruma
Hronicar foruma

#82 Post Postao/la irma26 »

Imate li vi ista osim sto kopirate ovde
Mislim da vam to nije u redu [-X

mrki62
Specijalni status V.I.P
Specijalni status V.I.P

#83 Post Postao/la mrki62 »

Abu_Haqq je napisao/la:
mrki62 je napisao/la:
Abu_Haqq je napisao/la: Iz moje dobre namjere savjetujem te da ne tumacis ajete i hadise po tvom nahodjenju. Nema nikakve kontradikornosti u tom hadisu vec se odnosi na kvalitet odjece, znaci nije bitno dali ti bio pogat ili siromah Allah te nece drugacije gledati kao sto to ljudi cine tj. ako nenosis gucci nego neku obicnu majicu onda nisi IN i se neznas obuci. Isto tako nije bitan nas izgled tjela i lica vec ono sto je u nasim srcima i nas ibadet (djela) u ime Allaha swt.
Ja sam rekao tumacenja na osnovu ucenjaka muhadditha, ne po mom misljenju. Svaki hadis ima svoju svrhu i znacenje i kad mislis da se kose opet ima razlog zasto.
Ne ! Ne i ne , dobro proèitaj ¹ta si napisao : Allah te nece drugacije gledati kao sto to ljudi cine tj. ako nenosis gucci nego neku obicnu majicu onda nisi IN i se neznas obuci. ,........... to si ti meni objasnio ko da si Allahov Poslanik , ko da zna¹ ¹ta i kako Allah misli ,................. ti si meni objasnio i u vezi hadisa, ti sve ima¹ pravo a ko god drugaèije misli od tebe - e, to kod tebe ne prolazi.
Bilo koja tema, ja se mogu javiti i tumaèiti na svoj naèin a nikad sebi neæu dozvoliti da tebi ili bilo kome ka¾em da ne tumaèi po svom nahoðenje.
Ne mo¾e¹ ti tumaèiti po svom nahoðenju a isto drugima uskraæivati tu moguænost.
Ti si kao najudaljenija zvijezda do koje je najteže doći, ali baš zbog toga je najudaljenija zvijezda najljepša i najsjajnija!

slika

slika

Abu_haqq
Svakodnevni prolaznik
Svakodnevni prolaznik

#85 Post Postao/la Abu_haqq »

IrMa26 je napisao/la:Imate li vi ista osim sto kopirate ovde
Mislim da vam to nije u redu [-X
I ja mislim da ti nisi uredu pasta da cu opet te trpim. Ovaj kutak sam otvorio kako bi omogucio onim koje intersuje Islam i one koji su vec muslimani ali nemaju pristup ovim tekstovima da malo vise shvate. Ako ti se nesvida, pa ja te nesilim da ih citas.

Abu_haqq
Svakodnevni prolaznik
Svakodnevni prolaznik

#86 Post Postao/la Abu_haqq »

394. Enes, r.a., prica da se porodica Benu Selime htjela preseliti iz svojih stanova i naseliti blizu (dzamije) Vjerovjesnika, s.a.v.s.

Allahov Poslanik, s.a.v.s. - kaze Enes
-nije volio da okoinu Medine pretvaraju u pustos, pa rece:
"Znajte, u nagradu vam se racunaju i vasi koraci.

(Bukhari)

Abu_haqq
Svakodnevni prolaznik
Svakodnevni prolaznik

#87 Post Postao/la Abu_haqq »

»Kako ce doci do odstupanja i razmimoilazenja medu sljedbenicima islama, kada im je ista Knjiga, isti Poslanik i ista Kibla?« Na to mu Ibn Abbas odgovori : »Vladaru pravovjernih, Kur'an je objavljen nama, naucili smo ga i razumjeli. Znamo na sto se odnosi koji ajet. Medjutim, oni koji budu zivjeli poslije nas, citace Kuran, ali nece znati na sto se odnosi koji ajet, pa ce ga, mozda, svako tumaciti po svom nahodjenju, tako da ce se razici, a cim se razidju, pocece se medjusobno tuci i prepirati«. (1)
Muhammed a.s. je ucio muslimane da su duzni drzati se Kur'ana, njegovih objasnjenja i da Kur'an ne smiju tumaciti po svom nahodjenju, stavljajuci im jasno do znanja da su pogrijesili ako tako tumace Kur'an, cak i kada pogode pravi smisao ajeta.»Ko tumaci Kur'an po svom nahodjenju, bez ikakvog znanja, nek pripremi sebi mjesto u dzehennemu.«

(Tirmizija u Sunenu od Ibn Abbasa)

Abu_haqq
Svakodnevni prolaznik
Svakodnevni prolaznik

#88 Post Postao/la Abu_haqq »

Prenosi Ai¹a, r.a., i kaze: “Pitali su ljudi Allahovog Poslanika, sallallahu ´alejhi ve sellem, o gatarima pa im reèe: ´Oni nisu ni¹ta, a onda reko¹e: ´O Allahov Poslanièe, sallallahu ´alejhi ve sellem, - Oni nam ponekada ne¹to kazuju pa se tako i desi, pa reèe Resullullah sallallahu ´alejhi ve selleme: ´To je rijeè istine koju d¾inn uhvati, pa je do¹apæe u uho svoga prijatelja, te oni sa njom pomije¹aju stotinu la¾i.â€

(Muttefekun alejhi)

Abu_haqq
Svakodnevni prolaznik
Svakodnevni prolaznik

#89 Post Postao/la Abu_haqq »

"D¾ehennem je opkoljen, (ograðen) (ovosvjetskim) u¾icima, a D¾ennet je opkoljen (ograðen) neprijatnostima."
(Hadis - Muttefekun alejhi)

mrki62
Specijalni status V.I.P
Specijalni status V.I.P

#90 Post Postao/la mrki62 »

ekranka je napisao/la:Ja se ovaj put slazem sa Abu Haqqom!

Opce je poznato da se hadisi ne smiju tumaciti vlastitom voljom ,mislim da se to i zabranjuje u Ku'ranu pa prema tome sta vise reci ..

@Abu Haqq

..priznanje ,ima nas koji citamo ovo :)
Ma ¹ta to u Kur`anu pi¹e o hadisima ?
Ti se sla¾e¹ sa njim a evo mene opet u vezi njega :D
On je postavio ovo ( a ti se sla¾e¹ )
"Shehida ima pet vrsta: osoba koja umre od kuge, od stomacne bolesti, utopljenik, osoba koja umre pod rusevinama i osoba poginula na Allahovom putu."
Spominju se ¹ehidi , koji su poginuli u zadnjem ratu u BiH i ako je to tako , onda Evropa i sav svijet imaju pravo da optu¾uju nas i brane èetnike i usta¹e , jer su oni u stvari sa genocidima ni¹ta drugo do onemoguæili nastanak ISLAMSKE DR®AVE , ¹erijata i bbbbbbbbbbbbbb ,....................
Jer ta definicija o ¹ehidima , nisu umrli od kuge, nisu od stomaène bolesti , nisu od utapljanja ,nisu pod ru¹evinama ( jesu al veoma mali broj ) a svi ostali - veæina na Allahovom putu jer kako sad definisati ¹ehide do tako kako je on postavio.
Vidi¹ s èim se ti sla¾e¹ , sla¾e¹ se sa nekom kontradiktorno¹æu , narod je stradao a takvi kao on zagovaraju to ¹to nema veze sa na¹im mezhebom ni stavom IZ .
Ok, tvoje pravo , sla¾i se slobodno :wave:

slika

slika

Odgovori