Bosanske piramide

Sve o Bosni i Hercegovini
Odgovori
Poruka
Autor/ica
im_ex
Velicanstvo Foruma
Velicanstvo Foruma

#76 Post Postao/la im_ex »

Tek sad naidjoh na tvoj upis, LAFF-e

Da, kao sto i sam kazes, nema on vremena za forum ... posve razumljivo.
Sta da kazem ... cast mi je da u mojoj Knjizi gostiju stoji njegov upis ... koji sam potom stavila na pocetnu stranicu sajta :wave:

Misljenja sam da bi bilo suvisno otvaranje nove teme ... pitanja bi se mogla postavljati i ovdje, zasto da ne.
Na neka od njih bih mozda i sama mogla dati odgovor kao sto mi to on rece nedavno, ovdje kad je drzao prezentaciju, a kad mu rekoh da imam 3 pitanja od mog clana koji zali sto nije u mogucnosti doci na prezentaciju, pa za utjehu, ponudih mu da ta pitanja ja postavim u njegovo ime - imace odgovor iz moje ruke :D

Odgovorio mi je na dva a kad mu i trece procitah, rece mi:
" I ti si mu mogla odgovoriti na ovo pitanje" ... rekoh:"Znam, al, nije to to sto mu obecah :D " ... eto, tako ... pa ... pokusajte da me iskoristite, zasto da ne :D

Ovom namjerom kliknuh na ovu temu:

PRIPREME ZA NOVIH 200 DANA

slika

Radovi na ureðenju sondi u Bosanskoj dolini piramida napreduju. Sva radili¹ta su pokrivena aktivnostima u cilju ¹to boljeg prihvata gostiju za predstojeæe otvaranje sezone 2008. Tunel Ravne je veæ spreman za posjete. Poploèani plato piramide Mjeseca takoðer. Sonda 1 u podno¾ju piramide Mjeseca je oèi¹æena a posjetioci je svakodnevno obilaze.

Ekipe Fondacije „Arheolo¹ki park: Bosanska piramida Sunca“ pobrinule su se i za potencijalni kameni hram u Gornjoj Vratnici. Uporedo se radi i na obuci novih vodièa.

Èlanovi Fondacije su raspolo¾eni za rad i spremni za slijedeæu sedmicu.

Sezona poèinje... Dobrodo¹li!!!

im_ex
Velicanstvo Foruma
Velicanstvo Foruma

#78 Post Postao/la im_ex »

OTVORENA NOVA SEZONA ISTRA®IVANJA BOSANSKIH PIRAMIDA

slika

Manifestacijom ''Srcem za piramide'' u subotu je u Visokom i zvanièno otvorena treæa sezona istra¾ivanja Bosanske doline piramida. Nekoliko hiljada prisutnih iz BiH, biv¹e Jugoslavije, i drugih zemalja Evrope i SAD-a imalo je priliku vidjeti ¹arolik program i sadr¾aj èiji su organizatori Opæina Visoko, nevladin sektor opæine Visoko, TS Respect, FS Zenicabus i Fondacija "Arheolo¹ki park: Bosanska piramida Sunca".

Cjelodnevna manifestacija obilovala je kulturno-zabavnim programom i edukativnim sadr¾ajima. Na centralnoj pozornici koja je postavljena u naselju Prijeko, ispred tvornice KTK, posjetiteljima je predstavljeno nekoliko KUD-ova iz BiH, i nekoliko mladih estradnih umjetnika meðu kojima su Dr. Zo, Armin Muzaferija, Bojan Maroviæ, Ne¹ad Selman, D¾enan Jahiæ, Ilhana Durakoviæ ali i doajen visoèke sevdalinke Mustafa Muste Dediæ.
Dio programa ustupljen je i predstavljanju modnih kuæa i dizajnera iz BiH pa se tako na centralnoj bini moglo vidjeti najbolje od kreacija modnih kuæa "KTK" Visoko, "Borac" Travnik, "NERZZ Be¹lagiæ", kreatorica Dragice Budeljkoviæ, Amile Efendire i drugih.

Pored kulturno-zabavnog programa posjetitelji su u edukativnom sadr¾aju pogledali i predavanje dr. Ivana ©imatoviæa iz Hrvatske o geometriji bosanskih piramida.
Manifestacije ''Srcem za piramide'' uvelièao je i spektakularni vatromet, a cjelodnevni dogaðaj pored medija iz BiH,
pratilo je i desetak medijskih kuæa iz Beograda i Novog Sada.

im_ex
Velicanstvo Foruma
Velicanstvo Foruma

#79 Post Postao/la im_ex »

Nekome, ovaj potez koji cinim, mozda ce izgledati kao osnov da me prozove i kritikuje da zachatavam ... da se reklamiram, cak :ballbounce:
Ako je zaista tako - evo, to cu uciniti jos ovaj put i NIKADA VISE, svjesna da me se prati vise no ikog drugog ovdje, svjesna da mi se prisibava i konstantno ne vjeruje od osobe za koju sam bila spremna cutati kad treba ... isto tako sam bila spremna i pitati nesto na forumu sto sama ne bih pitala ... bila sam spremna :ballbounce:
Kazem, ako mi kritika i ovaj put bude upucena, to ce biti zadnji put - ovaj put, otici cu sama, zauvijek.

Dakle - zelja mi je da nedovoljno upucenima malo bolje otvorim oci kad je karakter redakcije magazina "Dani" u pitanju 8)
Pismo ciji text slijedi, poslato je na njihovu adresu, ujedno i kao replika na odredjenu (pomenutu temu).
Nisu ga objavili u casopisu.
Nisu racunali na mogucnost da to isto pismo u kom je na kulturan nacin ... ali, pazi, kazem:na kulturan nacin ... ukazano na njihovu neobjasnjivu negativnost, da ce to isto pismo ipak biti dostupno siroj javnosti.
Ovo sve poistovjecujem u jednom smislu i kroz svoj nedavni, dovoljno zapazen slucaj 8)

Slijedi text:

KOD OÈIJU, BEZ OÈIJU…

Napomena pres slu¾be Fondacije: Reakcija na intervju: "Nacionalizam ne mo¾e bez arheologije", Dani 565, 11.4.2008. str. 60 i obraæanje uredni¹tvu i novinarima magazina „Dani". Iako je pismo upuæeno redakciji ovog magazina, ono nije objavljeno stoga ga mi objavljujemo u cjelosti.

Cijenim va¹e novine, cijenim va¹e novinare i istra¾ivaèko novinarstvo kojim nastojite da uðete dublje u su¹tinu brojnih ¾ivotnih problema o kojima pi¹ete. Ipak, jedna mi stvar veæ du¾e vrijeme nije jasna: zbog èega (oèigledno) podr¾avate protivnike istra¾ivanja piramida u Visokom? Bio sam u subotu u Visokom na manifestaciji (Srcem za piramide) kojom je otvoreno novih 200 dana istra¾ivaèke sezone i ¾alosno je da su meðu novinarima koji su propratili ovaj medijski dogaðaj najbrojniji, ako ne i jedini, bili novinari iz Beograda i Novog Sada (njih 18, meðu kojima je bilo sedam iz razlièitih TV kuæa). Fakat, ¹ta je to ¹to nam ne dozvoljava da pogledamo sami u sebe kakvi smo, ¹to nas èini iskljuèivim, tvrdoglavim, po svaku cijenu istrajnim u nastojanju da drugima poka¾emo kako smo u pravu, makar se na kraju pokazalo i dokazalo da to ba¹ i nije tako!?

Domaæi i strani protivnici piramida osporavaju kakve-takve nalaze "samozvanih" istra¾ivaèa iz Fondacije Arheolo¹ki park, ali ¹ta su oni uèinili da doka¾u suprotno? Brdo Visoèica piramidalnog oblika, svakom ko se uputi u Visoko, ako ga gleda "nevinim" oèima, misao koju izaziva (bez obzira da li je doktor nauka ili "obièan smrtnik"), jeste: "Kako ovo ljudi ranije nisu vidjeli?" ©to bi dobri (namazani) bo¹njani rekli - "kod oèiju, bez oèiju".

Stalno ponavljani argumenti nauènika, profesora, kulturnih i javnih radnika (mahom iz Tuzle i Sarajeva), i onih preko granica na¹e dr¾ave koji istièu da Fondacija „podr¾ava la¾nu arheologiju", prerasta u pravu orkestriranu hajku protiv èlanova Fondacije na èelu sa Semirom Osmanagiæem. Zaista, nije mi namjera da polemi¹em sa struènjacima koji se bave egzaktnom naukom èija je uloga da odgovori na pitanja: kojem vremenu pripadaju otkriveni artefakti, ko i kako ih je NEKO napravio itd. Moje pismo se odnosi na ulogu novinara i urednika u svemu ovom. Ako vi imate namjeru da odr¾ite imid¾ novine kojoj vjeruju brojni graðani sa prostora biv¹e i sada¹nje BiH, onda morate po¹tivati i elementarno pravo onih koji ne misle tako. Pogotovo iz razloga ¹to je meðu takvima (koji drukèije misle) puno njihovih kolega, dakle, arheologa, geologa, folozofa, sociologa, èije diplome nisu ni¹ta manje vrijedne od njihovih.

Na kraju krajeva, za¹to je obiènim smrtnicima potreban neko sa doktorskom disertacijom da mu objasni ¹ta ustvari vidi?! Jer, veæina protivnika istra¾ivanja osporava èak i to da u Visokom postoji graðevina piramidalnog oblika (ne ulazeæi u detalje kojem vremenu pripada, ko je i na koji naèin gradio). Ne oèekuju li valjda svi oni da æe se, nakon skidanja debelog sloja zemlje sa brda, èiji se piramidalni oblik uoèava i sa zemlje i iz vazduha, odjednom ukazati kocka, kugla ili ne¹to treæe?!

Ali, veæ nam je dobro poznat „sindrom ega koji voli biti veæi katolik od samoga pape".

Novinarske ekipe (jednoj od njih pripadam i ja) do suza su nasmijavala apsurdna „struèna mi¹ljenja" nauènika iz inostranstva koji su iza sebe imali pregr¹t napisanih knjiga. Jedan od njih, u odbrani svoje Darvinistièke teorije evolucije ljudskog roda (kojoj se i mala djeca u ¹kolama podsmijevaju), nakon obilaska bosanske doline piramida i oèiglednih ploèa koje su sastavljane vezivnim materijalom i djelo su ljudskih ruku, jednostavno je „svjetla obraza" ustvrdio: „Sve ovo je nastalo prirodnim putem!?" Jer, prema njegovim rijeèima, jednostavno, u to vrijeme je ovo podruèje pokrivao led i nije bilo ¹anse da je neka civilizacija tu ¾ivjela!

Nevjerovatno ali istinito: nepriznavanje i namjerno nipoda¹tavanje najnovijih arheolo¹kih otkriæa u svijetu podsjeæa nas na vrijeme totalitarnih re¾ima, zabranjenih ideja, ilegalnog rada itd. Sve ¹to nauènici ne znaju, kada i kako je neki arheolo¹ki pronalazak (artefakt) nastao, ako se ne uklapa u priznate nauène teze, stavlja se „pod tepih" i pripada podruèju skrivene povijesti ljudskog roda, oblasti tzv. zabranjene arheologije. Uostalom, ne tako davno u emisiji "Na rubu znanosti" (hrvatska TV), kroz priloge o zabranjenoj arheologiji jasno je prikazano do kojih granica idu oni kojima ne odgovaraju novi dokazi o postojanju homo sapiensa u razdoblju od 5 do 55 miliona godina duboko u povijest?!

U cijelom ovom procesu planetarnog izranjanja nove nauène paradigme, nije samo rijeè o piramidama u BiH, Rusiji, Kini. Tu su i kamene kugle razasute ¹irom planete po terenu Kostarike, Novog Zelanda i, opet, BiH (do sada je u na¹oj zemlji pronaðeno 15 njihovih lokacija)... Rijeè je o jednom mnogo ¹irem globalnom procesu koji zahtijeva korjenito preispitivanje dosada¹njih nauènih otkriæa u oblasti, arheologije, istorije, bilogije, pa èak i fiziologije èovjeka. Jer, neèija struènost nije statièna tvar, ona je podlo¾na stalnom preispitavanju i vlastitom usavr¹avanju, sve dok èovjek kroz spoznaju Sebstva (onog ¹to uistinu jeste, a ne onog ¹to misli da jeste - um i ego) ne sazna odgovore na su¹tinska pitanja: otkud dolazi èovjek i sav ovaj materijalni svijet, kakva je njegova svrha, kuda ide, gdje se vraæa?

Zbog èega je sada¹njem èovjeku, ma kako struèan i naèitan bio, te¹ko priznati da su prije na¹e „savremene civilizacije" koja kratka razdoblja izmeðu ratova naziva mirom (?!), postojale puno naprednije civilizacije kao ¹to su Atlantida, Mu, pa i neke prije njih? Za¹to je toliko tegobno odreæi se pozicije monopola na „sveznanje i struènost". Iz nauènih krugova, uostalom, sti¾u potvrde da èovjek na sada¹njem stupnju u prosjeku koristi jedva 5% raspolo¾ivih potencijala?! Èemu slu¾i preostalih 95%, to se jo¹ uvijek ne zna ili samo nagaða.

Elem, dok se na¹i "eksperti" o¹tro protive daljem istra¾ivanju i narod slije¾e ramenima i konstatuje "ima tu ne¹to!?", dotle stranci kupuju zemlju u i oko Visokog. Ovih dana je objelodanjena informacija da je jedan Malezijac kupio oko hiljadu duluma zemlji¹ta na visoèkim Èekrekèijama (platio 5.000 KM po dulumu), a u naselju Ravne odakle polazi tunel u utrobu piramide Sunca, Iranac je plaæao oko 20 hiljada po dulumu. Hoæe li se ponoviti veæ poznata bjelosvjetska prièa, doðu stranci i prodaju nam ono ¹to je veæ na¹e...Osim izvorske vode i ¹uma, tu su i prapovijesna blaga. Dok se mi u glavama "rastalimo", dotle drugi uzimaju ono od èega se ¾ivi, a Boga mi i bogati!

Glede "objektivnog informisanja", ¹ta jo¹ reæi... Svima je poznat "drevni" naèin manipulisanja ljudima: ne morate izreæi la¾, dovoljno je preæutati informaciju o neèemu ¹to se desilo. Dovoljno je ne objaviti vijest o dogaðaju koji se odigrao, jer i to oznaèava neèiji stav, mi¹ljenje, poruku, voðenje odreðene politike. Ono ¹to se ovih dana de¹ava oko istra¾ivaèkog projekta u bosanskoj dolini piramida u Visokom, neodoljivo me podsjeæa na period pred izbijanje rata 1992. godine kada su se pojedini novinari (u ¾elji da tobo¾e objektivno informi¹u svoje èitaoce), iz dana u dan pitali: ko sa okolnih brda puca na Sarajevo!? ©ta hoæu da ka¾em? Postoje vrijeme i postoje dogaðaji u dru¹tvu oko kojih novinari moraju zauzeti stav i po svaku cijenu izreæi istinu, ma kako ona gruba i bolna bila za odreðenu grupaciju ljudi koji, vjerovatno u najboljoj namjeri (nastojeæi da informi¹u graðane), kroz medije plasiraju njihovo struèno mi¹ljenje i stav. Inaèe, desiæe se jedna muèna situacija kao u mojoj omiljenoj „Latinici" kada Ivo Kom¹iæ iznese èinjenice u vezi sa ulogom HVO-a u bh. ratu, a sagovornik sa druge strane mu veli: „To nisu èinjenice, to je va¹e mi¹ljenje!" Kraj novinarstva, kraj svijeta, kraj borbe za istinu, pravdu i sve ostalo ¹to èovjeka èini èovjekom?!! Za¹to bi novinari uopæe razmi¹ljali glavam struènjaka, a ne svojom glavom?

U svemu ovom, podsjeæajuæi se na ulogu novinara, dobro je citirati Egona Ervina Ki¹a koji ka¾e: „Kad se moje kolege hvali¹u kako njima nikad u ¾ivotu niko nije precrtao nijednu misao, onda je to jedino dokaz da su se sami kretali unutar granica (samo)cenzure, da njihovo mi¹ljenje nikada nije po¾eljelo da se vine preko ograda propisane ideologije (èitaj arheologije- op.aut)." Po¹to èovjek poène misliti svojom glavom, kada proèita neke novinske priloge samo konstatira: molim vas, po¹tedite me svoje objektivnosti! Jer, da desetine strana va¹eg cijenjenog lista ustupite i onima koji ne misle kao va¹i izvori (arheolozi, geolozi, kustosi muzeja), èitaoci bi mo¾da malo vi¹e saznali o „drugoj strani medalje" i o tome sa èime se sve Fondacija suoèava u posljednjih nekoliko godina, kako bi istina isplivala na vidjelo.

©efik Avdagiæ, Sarajevo
Kuda idu ljudi kao ja ...

mrki62
Specijalni status V.I.P
Specijalni status V.I.P

#80 Post Postao/la mrki62 »

Da malo o¾ivim ovu temu :P

slika
Ti si kao najudaljenija zvijezda do koje je najteže doći, ali baš zbog toga je najudaljenija zvijezda najljepša i najsjajnija!

slika

slika

im_ex
Velicanstvo Foruma
Velicanstvo Foruma

#82 Post Postao/la im_ex »

"Bravo" za omalovazavanje titule prof. i dr. Nabil Swelima, od Virusove strane, kao i njegovih istomisljenika

paparaci
Velicanstvo Foruma
Velicanstvo Foruma

#83 Post Postao/la paparaci »

cyrus_the_virus je napisao/la:
mrki62 je napisao/la:Da malo o¾ivim ovu temu :P

slika
Bravo, jer je ovo s piramidama klasièni nadrealizam. Nijedan svjetski niti domaæi ekspert nije do¹ao da potvrdi i¹ta od toga ¹to su ko biva na¹li. Same proroèivce, gatare i slièno, ali nema veze, neka djece neka se i dalje igraju u pijesku.

®ivjeli Nadrealisti!
lakapo bolan. znas li ti sta znaci uopste nadrealizam i ko su nadrealisti? jesi razmilio o ova dva pojma prije nego si ih upotrijebio?

ma Ajmi, nista novo. najlakse je kuditi i omalozavati tudja djela i napore. nadam se iskreno da ce se sve to ispostaviti istinitim za dobrobit sviju nas!

im_ex
Velicanstvo Foruma
Velicanstvo Foruma

#84 Post Postao/la im_ex »

paparaci je napisao/la:
ma Ajmi, nista novo. najlakse je kuditi i omalozavati tudja djela i napore. nadam se iskreno da ce se sve to ispostaviti istinitim za dobrobit sviju nas!
Dobro dosao, paparaci :poz:

Da, istinu zboris, paparaci ... po omalovazavanju necijeg napora i samog djela, poznati su u javnosti oni koji ne uspjedose u svom bitisanju ostaviti ista za dobrobit sviju nas.
Razumjeces ove moje rijeci i u drugom kontekstu, nevezano sad samo za Projekat Fondacije ... paparaci ... sjeti se politickih tema ... samo se sjeti i znaces na sta mislim.
Pozdrav tebi

paparaci
Velicanstvo Foruma
Velicanstvo Foruma

#85 Post Postao/la paparaci »

ne kaze se dzaba- gdje dima ima, tu i vatre ima! ;) ja da sam u mogucnosti, prvi bi kupio komad zemlje u visokom. na nasu nesrecu, raja skoro sve rasproda jer im je potreban novac. to razumijem. ali koliko bi im se isplatilo da sabure! :) a i nasa vlada.....uh!

im_ex
Velicanstvo Foruma
Velicanstvo Foruma

#86 Post Postao/la im_ex »

Ne znam dal ti je poznat slucaj iz 2005. (pred kraj godine), kad je parcelu, na Visocici (piramida Sunca), koju je godinama prodavao vlasnik srpske vjeroispovijesti, koji je vec odavno odselio iz Federacije, prodao nibud posto.
U to vrijeme, na toj lokaciji su radjena avio i termalna snimanja, a on nije bio u toku, naravo.
Kad je vec naredne godine otisla u svijet vijest o dokazivanju postavljene Teze g. Osmanagica o postojanju prvih evropskih piramida u Visokom, vijest je i sam cuo ... covjek je dobio nesanicu ... vjerujem da ce ostatak zivota zaliti zbog takve omaske.

paparaci
Velicanstvo Foruma
Velicanstvo Foruma

#87 Post Postao/la paparaci »

ne, prvi put sad cujem za to. dobro, njemu i ne zamjerim jer je bio neinformisan, ne upucen u to, sto se sad ne moze reci za ostale mjestane Visokog.

im_ex
Velicanstvo Foruma
Velicanstvo Foruma

#89 Post Postao/la im_ex »

SEMIR OSMANAGIC- INTERVJU

Prije tri godine ovdje je bilo rijeè o hipotezi Semira Osmanagiæa, danas smo pre¹li na drugi nivo. Danas imamo tvrdnje vodeæih Egipatskih arheologa da ovo jesu piramide i to najveæe na svijetu.Njima oponiraju neki lokalni struènjaci koji su piramide vidjeli samo na televizijama. Svim struènjacima oponiraju novinarèiæi Magazina Dani. Razlog zbog èega svake godine dovodimo sve vi¹e i vi¹e struènjaka je u tome ¹to æe oni dati objektivu slike situacije. Domaæi struènjaci ne nastupaju s nauènom dokumentacijom, nego s negativnim emocijama. Razlog zbog èega je na¹e istra¾ivanje otvoreno èitavom svijetu je u tome ¹to kod nas nema tajni. Kada na¹i oponenti poènu nastupati s nauènom dokumentacijom tek tada æemo imati dijalog“, istakao je Semir Osmanagiæ.

Tom prilikom sa Semirom Osmanagiæem razgovarali smo o aktualnim temama po pitanju visoèke doline piramida:

„Ovo istra¾ivanje je puno vi¹e od same arheologije. Ovo je zapravo jedan dru¹tveni pokret koji dokazuje da se stvari mijenjaju na bolje, ljudi su ¾eljni dobrih vijesti. Pred sami poèetak sezone poèeli smo s geolo¹kim sonda¾nim bu¹enjima u Vratnici. Nakon ¹to su njemaèki georadrski eksperti prije dvije godine snimili ispod dva uvi¹enja postojanje podzemnih hodnika i prostorija mi ¾elimo dobiti drugu potvrdu s geolo¹kim sonda¾nim bu¹enjima tako da 12 cm ¹iroke cijevi spu¹tamo unutar zemlje i onda æemo poku¹ati odrediti u kom se smijeru prosire taj podzemni prolaz ukoliko ga pronaðemo, onda æemo doæi i uæi u prostorije i galerije u Vratnici. Nakon toga geolo¹ka sonda¾na bu¹enja æe biti primijenjena na Bosanskoj piramidi Sunca. Ove sezone æe najznaèajniji dogaðaj biti organizacija prve Meðunarodne nauène konferencije koja æe biti odr¾ana od 25. do 30. augusta u Sarajevu. Prije odr¾avanja konferencije æe svi nauènici iz razlièitih zemalja posjetiti arheolo¹ke lokalitete u Visokom. Ova konferencija je posveæena bosanskoj dolini piramida i prva je takve vrste u svijetu. Mislim da je vrijeme da poku¹amo doæi do tih bogatih znanja, tih naprednih civilizacija iz pro¹losti koji su gradili te kolosalne objekte. Ove godine oèekujemo èak 15 vodeæih Egipatskih arheologa“.

Antagonizam slu¾bene znanosti i pojedinih medija Semir Osmanagiæ komentira ovako:

„Prije tri godine ovdje je bilo rijeè o hipotezi Semira Osmanagiæa, danas smo pre¹li na drugi nivo. Danas imamo tvrdnje vodeæih Egipatskih arheologa da ovo jesu piramide i to najveæe na svijetu. Njima oponiraju neki lokalni struènjaci koji su piramide vidjeli samo na televizijama. Svim struènjacima oponiraju novinarèiæi Magazina Dani. Razlog zbog èega svake godine dovodimo sve vi¹e i vi¹e struènjaka je u tome ¹to æe oni dati objektivu slike situacije. Domaæi struènjaci ne nastupaju s nauènom dokumentacijom, nego s negativnim emocijama. Razlog zbog èega je na¹e istra¾ivanje otvoreno èitavom svijetu je u tome ¹to kod nas nema tajni. Kada na¹i oponenti poènu nastupati s nauènom dokumentacijom tek tada æemo imati dijalog“.

Podr¹ka politièara nije praæena i financijskom:

„Imali smo èitav niz ljudi iz vladinih institucija koji su dali verbalnu podr¹ku. Projekt rekonstrukcije i èi¹æenja pet piramida, te podzemnog kompleksa tunela piramida ko¹ta 100.000.000 $. To izgleda mnogo, ali Egipat godi¹nje posjeti 8.000.000 turista i zarade preko 10 milijardi $. Ukoliko se ulo¾i tih 100.000.000 $ ¹to je smo 5 % od federalng bud¾eta mi bi veæ prve godine imali povrat sredstava. Moje pitanje za politièare glasi „Ako zbilja misle o buduænosti BiH i ako ¾ele ovoj dr¾avi dobro, onda ulo¾ite tamo gdje je najbr¾i povrat sredstava. Stanimo kao dr¾ava iza ovog projekta i vrlo brzo æemo imati ekonomske i sve druge efekte koji æe raditi u na¹u korist“.

Visoko jo¹ uvijek nije animiralo svu raspolo¾ivu kritiènu masu na promociji kulturno – povijesnih vrijednosti ovog grada:

„Fondacija je jedna neprofitna, nepolitièka i nevladina organizacija, po zakonu na njenom èelu je Upravni odbor gdje su svi volonteri. Volonterski sastav Fondacije je skoro isti od samog poèetka. Nastojimo da jedan dio kadra bude stalan, ¹to se tièe zaposlenih zavisi od novca kojeg imamo. Tokom pve sezone smo imali oko 85 zaposlenih, druge sezone oko 75, a u ovom momentu jo¹ manje, to sve zavisi od sredstava. Imamo moguænost da u ovom momentu zaposlimo 1000 ljudi, ali se ovo sve treba proglasiti Nacionalnim aheolo¹kim parkom. Dosta graðevinskih firmi se mo¾e zaposliti na ovim istra¾ivanjima, dosta zavoda za za¹titu objekata, arhitekata i naravno stranih struènjaka. Ono ¹to Bosni treba je da ona o¾ivi, dolina piramida treba da bude mjesto gdje æe se skupljati istra¾ivaèi, profesori, arheolozi i studenti“.

Projekt u visoèkoj dolini piramida uz sve reèeno najvi¹e zavisi od Semira Osmanagiæa:

„Ne bih rekao da postoji jaz Fondacije prema Starom gradu, kao ¹to znate prije tri godine kada smo poèeli ovaj projekt zagovarali smo rekonstrukciju Kraljevskog grada Visoki. ®eljeli smo da se napravi restauracija grada koji le¾i na ostatcima Rimskog osmatraèkog centra, sve te kulture le¾e na vrhu najveæe piamide na svijetu. Moja ideja je bila da ono ¹to je vrijedno u ovoj zemlji da se uèini dostupnim èitavom svijetu. U svijetu nema veæe atrakcije od ovog ¹to je u Visokom“.

Fondacija za ovu godinu ima svu neophodnu obezbijeðenju legistrativu za vr¹enje radova na ovom podruèju do augusta ove godine:

„Podnijet æemo zahtjev za radove na Bosanskoj piramidi Sunca u za¹tiæenim zonama. Zahtjev smo podnijeli pro¹le godine Ministarstvo prostornog ureðenja Federacije se slo¾ilo da nam da dozvole, ali Ministarstvo kulture je dalo negativno mi¹ljenje, tako da nismo dobili dozvole. Svake godine æemo podnositi zahtjeve, ako treba èekat æemo da trenutni resorni ministar Ministarstva kulture ode s Vlade Federacije za 2-3 godine. Ovo je projekt globalnog znaèaja i koji æe trajati decenijama i nikakve ga administrativne zabrane neæe sprijeèiti. Mi ne moramo raditi na piramidi Sunca ove godine, radit æemo za dvije, pet i 50 godina, misterija bosanskih piramida æe pred èitavim svijetom biti rasvijetljena“.

Prema na¹im saznanjima se u ovu sezonu u¹lo s 150.000 KM kojeg je obezbijedila opæina i 100.000 KM kanton, da li æe se finansijska konstrukcija moæi adekvatno zatvoriti:

„Kad svemu tome dodamo sredstva privatnih firmi bit æe vi¹e od toga. Ne ¾elim da ovaj projekt miruje, svih 12 mjeseci uvijek æe biti aktivnosti na pojedinim lokacijama, dakle uvijek æe bii nekih de¹avanja kojim æemo odr¾avati tenziju u javnosti. Mi nastavljamo ovako kako smo do sada radili, novac æe doæi prije ili kasnije, imat æemo politièke stukture u zemlji koje æe stati svom svojom politièkom te¾inom iza ovog projekta i vi¹e neæemo govoriti o stotinama hiljada maraka, nego o milionima, jer æe zarade biti u stotinama miliona maraka i dolara“.

Nauènici koji su su bili u poèetku uz Vas, vi¹e nisu, sami sebe su oponirali, Va¹ komentar:

„Ljudi æe stalno odlaziti i dolaziti, imali smo geologe i geofizièare koji su nam dali u poèetku analize, a kasnije iz razlièitih razloga su odstupili od projekta. Ljudi su mislili da ovdje mogu zaraðivati hiljade i desetine hiljada maraka, zaboravili su da je ovo sve pokrenula grupa volontera koji vole zemlju i projekt, koji ¾ive za ovo, odnosno onima kojima nije do finansijskog interesa. Nikoga ne osuðujem, ali nauèna istina je ono ¹to prevlaðuje i rukovodi ovim projektom“.

Za magazinplus

Odgovori