Mudre Misli Poznatih i Nepoznatih
- odysseus
- Zvijezda foruma
Re: Mudre Misli Poznatih i Nepoznatih
Najljepsi uzitak i najveca radost zivota je osjecati da si ljudima potreban i drag. Maksim Gorki
Svijet moje maste! I igra moga duha!
Covjece,gospodar si svojih rijeci dok ih ne izgovoris,a kad ih izgovoris postajes njihov rob!
Kakva bi samo tisina nastala kad bi ljudi govorili samo ono sto znaju!
Kakve su ti misli,takav ti je zivot!
Covjece,gospodar si svojih rijeci dok ih ne izgovoris,a kad ih izgovoris postajes njihov rob!
Kakva bi samo tisina nastala kad bi ljudi govorili samo ono sto znaju!
Kakve su ti misli,takav ti je zivot!
Bosanka mudrost:
Ko zna,znaaa,ko krade,imaaa!
Ko zna,znaaa,ko krade,imaaa!

Gavran je negde naÅ¡ao poveći komad sira i, stojeći na grani drveta, držao je ÄÂvrsto sir u kljunu.
Lisica to opazi i poÅ¡to se privukla drvetu, poÄÂe da hvali gavrana.
- Ti si veoma lepa ptica – reÄÂe ona – i imaÅ¡ prekrasno perje! Niko na svetu ne bi bio tako savrÅ¡en kao ti, samo kada bi umeo da pevaÅ¡!
Gavranu se nije svidelo da pored tolike svoje lepote ima i neki nedostatak. Da bi uverio lisicu da ume i da peva, on otvori kljun i zagrakta. Sir mu ispade iz kljuna, lisica zgrabi plen i pobeže.
- E, moj gavrane – mislila je ona – imaš i ti i sjaja i glasa, ali nemaš pameti.
Spazi bik zeca gde kao strela beži preko polja, pa mu pozavide na brzini. Kad se jednom sastadoÅ¡e, reÄÂe mu:
- Blago tebi kad si tako brz! Ti možeš da umakneš i najopasnijem neprijatelju! Ništa u životu ne bih više želeo nego da sam i sam tako brz. Tada bih mogao da pobegnem od svakog neprijatelja.
Nasmeja se zec ÄÂuvÅ¡i bika, pa će mu reći:
- Luda je tvoja želja prijatelju! Dao bih ja rado svoju brzinu za tvoje oštre i snažne rogove. Bolje ponosno se boriti s neprijateljem, nego celog veka sramno pred njim bežati.

- Videla sam i pojela mnoge kokoške, ali ovako slabe kokoške, kao što su ove u kavezu, nisam videla. Neka ih još koji dan, dok se malo bolje ugoje, pa ću ih potražiti opet. I ode žalosna.
Lav i magarac poÄ‘u u lov. Svojom vikom i drekom magarac je plaÅ¡io životinje i one su bežale iz Å¡ume, a lav ih je saÄÂekivao, napadao i mnoge hvatao.
Ponoseći se, magarac upita lava:
- Reci sada: kako ti se dopada moj glas?
- JoÅ¡ pitaÅ¡! - odgovori lav. - Da te ne poznajem, i ja bih se prestravio kada bih ÄÂuo tvoju viku.
Lisica, videći grožđe na jednoj visokoj lozi, pokuÅ¡a na sve naÄÂine da ga dohvati. Nikako nije mogla da doÄ‘e do njega. Kada je sve probala, ona se okrete i ode govoreći:
- Još je kiselo. Ništa ne valja. Trnu zubi od njega.

- Rado bih to i lako uÄÂinila - odgovori ovca - no, iako si sav izujedan i osakaćen, ipak si vuk. Bojim se da si i sada viÅ¡e gladan nego žedan.
Medved se prikrade koÅ¡nicama. Iz jedne koÅ¡nice uze saće s medom i poÄÂe da se sladi. Izleti pÄÂela i ubode ga u njuÅ¡ku.
Medved se naljuti, podigne koÅ¡nicu i udari je o zemlju. Tada izlete sve pÄÂele i, razdražene, navale da ga bodu bez milosti. Zaletale su mu se koja u oÄÂi, koja u uÅ¡i, te medved naže da beži braneći se koliko je mogao.
- Zar mi nije bilo bolje da pretrpim ubod jedne pÄÂele - gunÄ‘ao je on - nego Å¡to sam želeći osvetu izazvao protiv sebe ceo roj?
uk ugrabi ovcu iz stada. Pođe, noseći je dalje od pastira i pasa, da je na miru pojede.
Lav sretne vuka i otme mu ovcu. Stojeći podalje i posmatrajući lava kako kida i jede plen, vuk mu reÄÂe:
- Nije u redu što si mi oteo ovcu. To je nepravedno.
- Gle, molim te ! - nasmeja se lav. - A jesi li je ti s pravdom stekao?

Kada su dovoljno nalovili, lav reÄÂe magarcu da pametno razdeli dobitak.
Magarac podeli sve na tri dela, rekavši onda da prvo biraju lav i lisica, a da će on uzeti trećinu koja posle njih ostane.
- Zar je to pametna deoba? - reÄÂe ljutito lav.
- Sad ću ja tebe nauÄÂiti pameti! - Zatim tresnu magarca o zemlju i raspara mu utrobu.
- Deli ti sad - reÄÂe lav lisici.
Lisica natovari sve na jednu gomilu, a za sebe ostavi samo jednog zeÄÂića.
- He, he, premudra lisico! Ko te nauÄÂi da deliÅ¡ tako pametno? - upita je lav.
- Magareća glupost - odgovori lija.
Lav je bio umoran. On leže u hlad da se odmori i zaspa. Prolazeći tuda, miÅ¡ reÅ¡i da pretrÄÂi preko lava. MeÄ‘utim, lav se probudi i Å¡ÄÂepa miÅ¡a.
- Je li, malecki ? Zar se ti, kod tolike širine, usuđuješ da preko mojih leđa praviš put? Šta ćemo sada, govori? - viknu lav.
- Moćni lave - odgovori miÅ¡ umiljato. - Mnogo sam pogreÅ¡io, priznajem. Molim te da mi oprostiÅ¡. Nikada viÅ¡e neću to da uÄÂinim, ovo je prvi i poslednji put. Uostalom pomisli: kakva bi to slava bila za lava da ubije miÅ¡a?
Lav se nasmeja i pusti miÅ¡a zdravog i ÄÂitavog.Posle nekoliko dana, lav se nesrećno uhvati u jaku mrežu koju su postavili lovci. Nije mogao da se izvuÄÂe, pa je rikao od jada isrdžbe.
To je ÄÂuo miÅ¡. Odmah je dotrÄÂao. Kada je ugledao svog dobrotvora u mreži, nije gubio vreme. PoÄÂeo je da grize užad i malo po malo naÄÂinio dovoljno veliki otvor kroz koji se lav izvukao i tako izbavio.
- Kakve se ÄÂudne stvari dogaÄ‘aju na ovom svetu! - reÄÂe lav. - Ko bi ikad pomislio da i miÅ¡ može da spase lava od smrti!

- im_ex
- Velicanstvo Foruma
Takt je vjestina da nekome nesto dokazete, a da od njega ne napravite neprijatelja
ili budalu.
Howard W. Newton
ili budalu.
Howard W. Newton
Kuda idu ljudi kao ja ...
Blaga ruka vodi slona sa jednom vlasi kose...
Konja necine zlatne uzde plemenitijim.... 

Rijeka ne pije svoju vodu,drvece ne jede svoje plodove,oblaci ne gutaju svoju kisu.
Veliki i pametni ljudi negovore zbog sebe....Znaci sve sto je veliko..uvijek je u korist drugog...
Veliki i pametni ljudi negovore zbog sebe....Znaci sve sto je veliko..uvijek je u korist drugog...

Možda pakao ne postoji, ali oni koji sude mogu ga stvoriti. Mislim da ljudi precenjuju. Oni precenjuju sve. MoraÅ¡ da razumeÅ¡ Å¡ta ti se dogodilo da bi znao kako da reagujeÅ¡. Moraću da upotrebim ÄÂudan termin... ,,dobrotaâ€Â. Ne znam odakle dolazi, ali verujem da postoji iskra dobrote u svakome od nas. Ja ne verujem u Boga, ali verujem da je ta ,,dobrota†neka vrsta unutraÅ¡njeg svetla koja sija kroz nas. Ona može da se gaji. A uvek se ispoljava kao magija; kao kad se naÄ‘ete na zakrÄÂenom autoputu, a stranac se pomeri u stranu da bi vas propustio u njegovu traku... to daje nadu

Knjiga zivota ..vrhovna je knjiga..vjetar sudbine listove joj okrece....
Dugo stojim na listu na kojem pise..LJUBAV...VOLIM.....
Mislim da je to uredu...pokusajte i vi,zadrzati sto duze taj status....
Dugo stojim na listu na kojem pise..LJUBAV...VOLIM.....
Mislim da je to uredu...pokusajte i vi,zadrzati sto duze taj status....

"Najljepši dan? - Današnji!
Najveća zapreka? - Strah!
Najlakša stvar? - Pogriješiti!
Najveća pogrješka? - Odustati!
Korijen svih zala? - SebiÄÂnost!
Najbolja zabava? - Rad!
Najgori poraz? - Obeshrabrenje!
Najveći struÄÂnjaci? - Djeca!
Najvažnija hrana? - VeÄÂera Gospodnja!
Najveća radost? - Biti drugima koristan!
Najveća tajna? - Smrt!
Najveća mana? - Biti loše volje!
Najopasnija osoba? - Lažac!
Najgori osjećaj? - Mržnja!
Najbolji poklon? - Oproštaj!
Najpotrebnije? - Obitelj!
Najbolji put? - Pravedan put!
Najljepši osjećaj? - Nutarnji mir!
Najbolje prihvaćanje? - Osmijeh!
Najbolji lijek? - Optimizam!
Najveće zadovoljstvo? - Izvršen zadatak!
Najveća snaga? - Vjera!
Najpotrebnije osobe? - Svećenici!
Najljepša na svijetu? - LJUBAV!" Majka Terezija
Najveća zapreka? - Strah!
Najlakša stvar? - Pogriješiti!
Najveća pogrješka? - Odustati!
Korijen svih zala? - SebiÄÂnost!
Najbolja zabava? - Rad!
Najgori poraz? - Obeshrabrenje!
Najveći struÄÂnjaci? - Djeca!
Najvažnija hrana? - VeÄÂera Gospodnja!
Najveća radost? - Biti drugima koristan!
Najveća tajna? - Smrt!
Najveća mana? - Biti loše volje!
Najopasnija osoba? - Lažac!
Najgori osjećaj? - Mržnja!
Najbolji poklon? - Oproštaj!
Najpotrebnije? - Obitelj!
Najbolji put? - Pravedan put!
Najljepši osjećaj? - Nutarnji mir!
Najbolje prihvaćanje? - Osmijeh!
Najbolji lijek? - Optimizam!
Najveće zadovoljstvo? - Izvršen zadatak!
Najveća snaga? - Vjera!
Najpotrebnije osobe? - Svećenici!
Najljepša na svijetu? - LJUBAV!" Majka Terezija

- probisvjet
- Ucesnik diskusija
Ako ja odem , tko ce ostati ....a ako ja ostanem tko ce otici ??....
NiÅ¡ta Å¡to drugi ÄÂine nije zbog tebe! ono Å¡to drugi kažu i ÄÂine je samo projekcija njihove vlastite stvarnosti, njihovog vlastitog sna.
Kada te mišljenja i postupci drugih ne mogu dosegnuti, više nećeš biti žrtvom bespotrebnih patnji....
Don Miguel Ruiz
Kada te mišljenja i postupci drugih ne mogu dosegnuti, više nećeš biti žrtvom bespotrebnih patnji....
Don Miguel Ruiz
Vezite me cim pocnem sanjati vinograde, zna se ko sam kad se pogase ljeta...