Jeste li za to da vjerski propisi budu dio Ustava?

Diskusije oko religija u svijetu ...
Odgovori
Poruka
Autor/ica
mrki62
Specijalni status V.I.P
Specijalni status V.I.P

Re: Jeste li za to da vjerski propisi budu dio Ustava?

#61 Post Postao/la mrki62 »

paparaci je napisao/la:Minhen, sad si me stvarno iznenadio!

to sto se desilo, nije zahvala vjere - nego ljudi! nemojte brkati stvari, molim vas!
Islamska država u srcu evrope, muslimanska džamahirija itd itd
Ma neeeeeee, to je bio rat zbog bombona !
Ti si kao najudaljenija zvijezda do koje je najteže doći, ali baš zbog toga je najudaljenija zvijezda najljepša i najsjajnija!

slika

slika

poker
Ucesnik diskusija
Ucesnik diskusija

#62 Post Postao/la poker »

Ma nisam nikad za to vjera i politika neide nikako zajedno a posebno gde mi zivimo.Nije mi jasno sta hoce vise pa mi smo evropski narod a ne kao oni iz pakistana ili afganistana

mrki62
Specijalni status V.I.P
Specijalni status V.I.P

#64 Post Postao/la mrki62 »

Mic_Sokoli je napisao/la:
mrki62 je napisao/la:
paparaci je napisao/la:Minhen, sad si me stvarno iznenadio!

to sto se desilo, nije zahvala vjere - nego ljudi! nemojte brkati stvari, molim vas!
Islamska država u srcu evrope, muslimanska džamahirija itd itd
Ma neeeeeee, to je bio rat zbog bombona !
I sta predlazes?
Da se i ostali odreknu Islama?

Pa nece bit Islamske drzave u Evropi,nego ce citava Evropa bit Islamska.

Evo ti dokaz,od krscana kojima eto sve vjerujes a muslimane samo u laz utjerujes,

http://www.youtube.com/watch?v=GwMIN-41Gdc

Na engleski i Njemacki je ............

Svima vama koji se stidite vaseg identiteta i porijekla.
Ja sam samo paparacu objasnio da je u zabludi , jer rat je bio zbog vjere i ko suprotno tvrdi , taj ne zna ni gdje je početak a kamo li kraj.
Nije mi jasno kako možeš biti toliko zaslijepljen i samo gledaš jel se diraju muslimani i jel se muslimani u laž utjeruju .
Daleko od toga, ja se samo trudim biti objektivan , ne volim subjektivnost ..

Ne radi se o nikakvom stidu a još manje o identiteti ili porijeklu .

Neke činjenice treba uvažavati , ne treba se zamarati da li će Evropa biti islamska ili ne, jer naša generacija to neće dočekati [eusa_naughty.gif]
Ti si kao najudaljenija zvijezda do koje je najteže doći, ali baš zbog toga je najudaljenija zvijezda najljepša i najsjajnija!

slika

slika

PIRAT_SA_KARIBA
Velicanstvo Foruma
Velicanstvo Foruma

#66 Post Postao/la PIRAT_SA_KARIBA »

NE [eusa_naughty.gif] mjesati vjeru i politiku to je onda djavolski pakt....opet [eusa_naughty.gif]
slikaslikaslika

paparaci
Velicanstvo Foruma
Velicanstvo Foruma

#67 Post Postao/la paparaci »

opet vas dvoje (mrki i papaya) mjesate pojmove.

da ljudi prakticiraju vjeru, ne bi bilo ovog sto ima i sto je bilo!

mrki
Ja sam samo paparacu objasnio da je u zabludi , jer rat je bio zbog vjere
taj rat su zapoceli ljudi, a ne vjera. u Kur'anu ti nigdje ne pise da napadnes nekog iz cista mira ili da ga proganjas, da prekrsis mirovni ugovor sa bilo kojim narodom ili plemenom. a da kako imas pravo i obavezu da se odbranis u slucaju da budes napadnut i ugrozen.

kako Biblija po tom pitanju stoji, ne mogu da kazem - jer ne znam. ali mislim da se ne razlikuje mnogo.

dakle, nisu svete knjige tj vjere nas natjerale na to sto se desilo - nego su to zle osobe zloupotrebile! to su dvije razlicite stvari!

narod BiH(ukljucujuci sva tri konstutivna naroda i ostale) su se jasno vecinski opredjelili za otcjepljenje od Jugoslavije.
papaya je napisao/la:
paparaci je napisao/la:
Ko hoce UNAZAD umjesto NAPRIJED....stvori SI drzavu i CEPAJ.
hajd pojasni ovo malo. pogledaj samo kako se lijepo napreduje bez vjere - sida i slicne bolesti, nemoral, itd.
ali tako ti je danas. sve one normalne vrijednosti su nista odnosno nenormalne i obrnuto. treba biti u trendu, u koraku s vremenom, itd. kako se jezim na takve izjave! po pitanju nekih stvari, uopste ne igra nikakvu ulogu koje je stoljece i sta ti ja znam. ali hajde de. sve na svoje.
Sida i slicne bolesti...hmmmm.....a kako je to afriku zastitio islam (ili bilo koja druga vjera)??????

prvo ti meni pojasni svoje.

ne moze tebe islam ili bilo koja druga vjera zastiti ako je ne praktikujes i ne slijedis njene propise ;)

isto kad ti djetetu kazes ne smijes to i to, a ono to ipak uradi. odnosno ne cuje ili nece da cuje :)

mrki62
Specijalni status V.I.P
Specijalni status V.I.P

#72 Post Postao/la mrki62 »

paparaci je napisao/la:opet vas dvoje (mrki i papaya) mjesate pojmove.
Možda ti miješaš, jesil pomislio na to , ha [muzikafo1.gif]
paparaci je napisao/la: da ljudi prakticiraju vjeru, ne bi bilo ovog sto ima i sto je bilo!
Kakvu vjeru ?
Jel onu Perzijsku ( Iran ) , gdje ajatolah diktira kako vjerovati ?Ili misliš na onu S.Arapsku , gdje kralj Saud odlučiva kako i šta je ispravno ?
Ili misliš da trebamo slijediti vjeru po tvom nahođenju ?
Koja je to struja ispravna, gukni golube [muzikafo1.gif]
paparaci je napisao/la:taj rat su zapoceli ljudi, a ne vjera. u Kur'anu ti nigdje ne pise da napadnes nekog iz cista mira ili da ga proganjas, da prekrsis mirovni ugovor sa bilo kojim narodom ili plemenom. a da kako imas pravo i obavezu da se odbranis u slucaju da budes napadnut i ugrozen.
Pa nisu konji i magarci , normalno da su ljudi al je bio povod vjera .
U BiH je narod proganjan i ubijan na vjerskoj osnovi , to je i laiku jasno.

paparaci je napisao/la:kako Biblija po tom pitanju stoji, ne mogu da kazem - jer ne znam. ali mislim da se ne razlikuje mnogo.

dakle, nisu svete knjige tj vjere nas natjerale na to sto se desilo - nego su to zle osobe zloupotrebile! to su dvije razlicite stvari!

narod BiH(ukljucujuci sva tri konstutivna naroda i ostale) su se jasno vecinski opredjelili za otcjepljenje od Jugoslavije.
Ti i tebi slični nikad da shvatite da puca qurac većini šta piše u Kur`anu ili Bibliji , u politiki nema samilosti ni vjerskih pravila a još manje emocija.
Nikad vi pojedini da skontate da se skoro niko ne drži šta piše u svetim knjigama - čak ni u arapskim zemljama.
Narod u BiH je naveden na tanak led .

paparaci je napisao/la:ne moze tebe islam ili bilo koja druga vjera zastiti ako je ne praktikujes i ne slijedis njene propise
Praktikuj ti koliko hoćeš , to ti u ratu nimalo ne pomaže.

slika

slika

andro
Specijalni status V.I.P
Specijalni status V.I.P

#73 Post Postao/la andro »

Iako se najveći broj građana u BiH izjašnjava da su pripadnici religijskih zajednica, veoma je malo istinskih vjernika koji se dosljedno pridržavaju vjerskih učenja, tvrde predstavnici vjerskih zajednica u BiH.
Bogomolje pune ljudi, malo istinskih vjernika
Dokaz religioznosti nisu ni građenje novih bogomolja, masovno proslavljanje vjerskih praznika i uvođenje vjeronauke u škole, tvrdi Emir Dervišević, sarajevski sociolog istraživač.
Predstavnici vjerskih zajednica u BiH ocjenjuju da religija nije samo proslavljanje vjerskih praznika i puko izražavanje pripadnosti određenoj vjeri. Kažu da je vjera način života. Oni tvrde da u BiH sve više dominira zapadnjačko nastojanje da čovjek uzima od vjere ono što mu se sviđa i da obilježavanje vjerskih praznika pucnjavom i pijankom, što je postala normalna pojava u BiH, nema nikakve veze s vjerom.
Istraživanja sprovedena nakon rata u našoj zemlji pokazala su da raste broj ljudi koji se izjašnjavaju kao pripadnici određene religije, ali i da sve više mladih ljudi esktremno prihvata vjeru.
Emir Dervišević kaže da su u Bosni i Hercegovini rijetki istinski religiozni ljudi jer je religija na ovim prostorima iskorištena za izgradnju nacionalnog identiteta.
"Ako neko govori da je vjernik to znači da je pripadnik jednog nacionalnog identiteta. Nacionalnu pripadnost iskonstruisali su političari koristeći religiju. Rijetki su istinski religiozni ljudi. Ljudi nemaju drugi identitet, ništa im se nije ponudilo. Ljudi su vjernici po pripadnosti, međutim, malo je tu religioznosti. Povećana je religioznost u smislu izjašnjavanja pripadnosti religiji", objašnjava Dervišević.
slika
slika

mrki62
Specijalni status V.I.P
Specijalni status V.I.P

#74 Post Postao/la mrki62 »

Evo vam tobožnji propisi :

Kazna od 40 udaraca bičem zbog nošenja pantalona

* Objavljeno 15/07/2009
* 0 Komentari

Jednoj poznatoj sudanskoj novinarki prijeti kazna od 40 udaraca bičem, jer se na javnom mjestu pojavila u pantalonama.
Lubna Ahmad al-Husein, koja živi u Kartumu i piše za desničarski list "Sahafa", izjavila je da ju je policija privela prošle sedmice u jednom restoranu sudanske prijestonice zbog toga što je nosila pantalone, koje se smatraju "neprikladnom odjećom, u suprotnosti sa pravilima javnog reda".

Prema zakonu iz 1991. godine, pantalone "predstavljaju prijetnju vrijednostima i vrlinama sudanskog društva".

Sudanska novinarka, poznata po javnim kritikama režima koji optužuje za tlačenje žena u zemlji, mogla bi da bude kažnjena sa 40 udaraca bičem zbog optužbe da je prekršila zakon koji ženama zabranjuje da nose odjeću koja izaziva "nelagodnost u javnosti".

Kako prenosi britanski javni servis BBC, Lubna Ahmad al-Husein je nosila košulju i pantalone.

Novinarku je zajedno sa još 12 žena uhapsila grupa od tridesetak policajaca. Neke od uhapšenih žena, u želji da što prije završe s tim, odmah su priznale krivicu i primile po deset udaraca bičem.

Za razliku od njih, Lubna i nekolicina drugih žena odlučile su da se žale na ovu odluku i potražile pomoć advokata.

Prema šerijatskom pravu, koje je na snazi na sjeveru Sudana, uobičajena kazna za "nedolično" oblačenje je 40 udaraca bičem.

U odbranu ovih žena stala je i Arapska mreža za informisanje o ljudskim pravima (ANHRI) koja je pozvala sve domaće nevladine organizacije da ulože napore kako bi se zaustavilo ovo neozbiljno suđenje koje je u suprotnosti sa međunarodnim sporazumima o slobodi izražavanja i prava žena.

Jel nam takva "pravila " trebaju ?

slika

slika

Odgovori