Hadisi -Vjerodostonje predaje

Diskusije oko religija u svijetu ...
Poruka
Autor/ica
Abu_haqq
Svakodnevni prolaznik
Svakodnevni prolaznik

#31 Post Postao/la Abu_haqq »

289

Dosao je mladic kod Poslanika s.a.v.s. i rekao mu:

Allahov Poslanice, dozvoli mi zinaluk, blud ! Prisutni su ga napali. Govorili su mu: Mm ! Mm ! Allahov Poslanik s.a.v.s. ga je pozvao: Dodzi ! Prisao je mladic blizu, a on mu rece: Sjedi ! Nakon sto je sjeo, on ga upita: Da li bi volio da tvoja majka bude takva (bludnica) ? Ne, tako mi Allaha, odgovori. Ni drugi ljudi to ne vole i ne zele svojim majkama. Da li bi volio da tvoja kcerka bude takva ? Ne, tako mi Allaha Allahov Poslanice, odgovori on. Ni drugi ljudi to ne zele svojim kcerima. Da li bi volio to svojoj sestri upita ga ? Ne, tako mi Allaha odgovori. Ni drugi ljudi to ne zele svojim sestrama. Da li bi zelio to svojoj tetki po ocu upita ga ? Ne, tako mi Allaha odgovori. Ni drugi ljudi to ne zele svojim tetkama po ocu rece mu. Da li bi zelio to svojoj tetki po majci upita ga ? Ne, tako mi Allaha odgovori. Ni drugi ljudi to ne zele svojim tetkama po majci rece mu. Potom je stavio svoju ruku na njega, i proucio dovu: Allahu moj, oprosti mu grijehe, ocisti njegovo srce i sacuvaj njegovo stidno mjesto ! Poslije toga mladic se nije vise obazirao ni na sto.

(Ahmed)

Abu_haqq
Svakodnevni prolaznik
Svakodnevni prolaznik

#32 Post Postao/la Abu_haqq »

290

Od Ebu Hurejre r.a. se prenosi da je Allahov Poslanik s.a.v.s. rekao:

Svakome od moga ummeta ce biti oprosteno, osim onima koji javno budu cinili grijehe, a u javno grijesenje spada i to da covjek ucini neko lose djelo nocu, koje mu Allah prekrije, a osvane govoreci: Uradio sam sinoc taj i taj grijeh.

(Buhari)

Abu_haqq
Svakodnevni prolaznik
Svakodnevni prolaznik

#33 Post Postao/la Abu_haqq »

Cuvajte se zavisti, jer zavist uni¹tava dobra djela, kao ¹to vatra uni¹tava drva. (Ebu Davud)

Abu_haqq
Svakodnevni prolaznik
Svakodnevni prolaznik

#34 Post Postao/la Abu_haqq »

Kaze Allahov Poslanik sallallahu alejhi ve sellem: 'Doci ce covjek na Sudnjem danu, a na njemu ce biti okacen njegov komsija, pa ce kazati: 'Gospodaru moj, Tvog mi dostojanstva, nisam ga prevario niti u porodici niti u imetku.' Pa ce kazati komsija: 'Istinu govori, ali me vidio u grijehu, pa me nije sprijecio.' (Muslim)

Abu_haqq
Svakodnevni prolaznik
Svakodnevni prolaznik

#35 Post Postao/la Abu_haqq »

Ko tumaci Kuran po svome nahodjenju, bez ikakvog znanja, nek sebi pripremi mjesto u Dehennemu.(Tirmizi, Ebu Davud, Taberi)

Abu_haqq
Svakodnevni prolaznik
Svakodnevni prolaznik

#36 Post Postao/la Abu_haqq »

300

Enes ibn malik el-ensari prenosi da je Allahov Poslanik sallallahu alejhi ve selem rekao:

Mejjita (mrtvaca) prati troje: njegova porodica, njegov imetak i njegova djela. Dvoje se vraæa, a jedno ostaje s njim. Vraæaju se njegova porodica i njegov imetak sa njim ostaju njegova djela.

(Muttefekun alejhi)

Abu_haqq
Svakodnevni prolaznik
Svakodnevni prolaznik

#37 Post Postao/la Abu_haqq »

299

Ebu Zerr r.a. prenosi da je Resulullah sallallahu alejhi ve selem rekao:

Sa trojicom Allah na Sudnjem danu neæe govoriti, neæe ih ( blagonaklono) gledati, niti æe ih (od grijeha) oèistiti, i njih èeka bolna kazna. Resulullah s.a.v.s. je to tri puta ponovio pa je Ebu Zerr rekao: Propali su i izgubili, a ko su oni o Allahov Poslanièe ? Onaj koji iz oholosti, opusti svoju odjeæu (pusti je ispod èlanaka), onaj koji istièe svoje dobroèinstvo, i onaj koji robu prodaje la¾no se zaklinjuæi odgovori Resulullah s.a.v.s.

(Muslim)

Abu_haqq
Svakodnevni prolaznik
Svakodnevni prolaznik

#38 Post Postao/la Abu_haqq »

Zeni koja zatrazi od svog muza razvod braka, bez opravdanog razloga, bice uskraceni dzennetski mirisi.(Ahmed, Ebu Davud)

Abu_haqq
Svakodnevni prolaznik
Svakodnevni prolaznik

#39 Post Postao/la Abu_haqq »

304

Ebu Hurejre r. a. pripovijeda da je jedan covjek do¹ao Allahovom Poslaniku sallallahu alejhi ve selem i upitao:

O Bo¾iji Poslanice, za koju sadaku covjek ima najvecu nagradu ? Poslanik s.a.v.s. odgovori: Da udijeli¹ sadaku kada si zdrav i ¹krt, bojeci se siroma¹tva, a nadajuci se bogastvu. I nemoj odugovlaciti (sa sadakom) dok ti dodje du¹a u grlo, pa da onda povice¹: Podajte tome toliko, a tome toliko, kad je to vec postalo njihovo.

(Muttefekun alejhi)

Abu_haqq
Svakodnevni prolaznik
Svakodnevni prolaznik

#40 Post Postao/la Abu_haqq »

Hadisi -Vjerodostojne predaje

316

Prenosi Ebu Seida r.a. da je Poslanik s.a.v.s. rekao:

Ko od vas vidi kakvo lose djelo neka ga promijeni svojom rukom, ako ne moze, onda svojim jezikom, ako ni to ne moze, onda svojim srcem, a to je najslabiji iman.

(Muslim)
Zadnja izmjena: Abu_haqq, dana/u 28 Jun 2007 19:02, ukupno mijenjano 1 put.

Abu_haqq
Svakodnevni prolaznik
Svakodnevni prolaznik

#41 Post Postao/la Abu_haqq »

Hadisi -Vjerodostojne predaje

317

Od Avfa ibn Malika r.a. se prenosi da je Allahov Poslanik s.a.v.s. rekao:

Zidovi su se razisli na 71 skupinu. Jedna je u dzennetu, a 70 u vatri. Krscani su se razisli na 72 skupine, 71 je u vatri, a jedna je u dzennetu. Tako mi Onoga u cijoj je ruci Muhammedova dusa, moj Ummet ce se razici na 73 skupine, jedna je u dzennetu, a 72 u vatri. Receno je: Allahov Poslanice, a ko su oni ? odgovorio je "dzemat"

(Ibn Madze, Davud, Albani)

Abu_haqq
Svakodnevni prolaznik
Svakodnevni prolaznik

#42 Post Postao/la Abu_haqq »

315

Ebu Derda r.a. prenosi da je Poslanik s.a.v.s. rekao:

Ni jedna stvar nece biti te¾a, na mizanu (vagi) vjernika Sudnjeg dana, od lijepe naravi. Zaista Allah mrzi bezobrazne brbljivce (bestidne u govoru i ponasanju)

(Tirmizi)

Abu_haqq
Svakodnevni prolaznik
Svakodnevni prolaznik

#43 Post Postao/la Abu_haqq »

Ko god ode u d¾amiju radi namaza i vrati se iz nje, Allah mu za svaki njegov odlazak i dolazak pripremi docek u D¾ennetu.

(Buhari, Muslim)

Abu_haqq
Svakodnevni prolaznik
Svakodnevni prolaznik

Vjerodostojan Hadis Dana

#44 Post Postao/la Abu_haqq »

324

Od Abdullaha ibn Mes'uda prenosi se da je Poslanik s.a.v.s. rekao:

Svaki vjerovjesnik kojeg je Allah slao odredzenom ummetu prije mene imao je iz svoga ummeta pomagaca i drugove koji su se pridrzavali njegovog sunneta i slijedili njegovu naredbu. Zatim bi poslije njih dosle generacije koje bi govorile ono sto nisu radile. Radile bi ono sto im nije bilo naredzeno. Ko se protiv njih bude borio svojom rukom, on je vjernik. Ko se protiv njih bude borio svojim jezikom, on je vjernik. Ko se protiv njih bude borio svojim srcem, on je vjernik. Poslije toga nema imana ni koliko je zrno gorusice.

(Muslim)

Abu_haqq
Svakodnevni prolaznik
Svakodnevni prolaznik

#45 Post Postao/la Abu_haqq »

Obavezan si da cesto cinis sedzdu Allahu swt.Ti nikada neces uciniti sedzdu Allahu, padajuci nicice, a da te Allah swt time ne uzdigne za jedan stepen i ukloni od tebe jedan grijeh.

(Muslim)

Odgovori