Razlozi odobrenja vise zena

Diskusije oko religija u svijetu ...
Poruka
Autor/ica
kajs
Zvijezda na usponu
Zvijezda na usponu

Re: Razlozi odobrenja vise zena

#211 Post Postao/la kajs »

papaya je napisao/la:I toliko zaostalo da se ja cak stidim.....

Cijeli svijet ide napred, a sa takvim glupostima se ide samo unazad!
Sta li sad tebi nije jasno [Happy.gif]

Nemoj da se stidis aman netreba se nicega stideti sto se moze popraviti [laugh.gif]
"Jer su naša mjerila drugačija i naša osjećanja dublja i toplija, jer se ne bojimo ni drugih ni drugačijih..."
Musa Ćazim Ćatic ...

Emmi
Zvijezda foruma
Zvijezda foruma

#212 Post Postao/la Emmi »

Meni nije jasno sto ste svi navalili samo na to da je u islamu to dozvoljeno pogledajte malo druge religije sta kazu o polygamie i polyandrie (poligyandrie)...
slika

andro
Specijalni status V.I.P
Specijalni status V.I.P

#213 Post Postao/la andro »

Ne mogu odrzavati ni dva automobila a nemoli dvije zene [oha.gif]
slika
slika

mrki62
Specijalni status V.I.P
Specijalni status V.I.P

#214 Post Postao/la mrki62 »

kajs

Ti i @beba80 dajte jasan dokaz o vjenčanju Muhameda a.s.
Jedno je da je on živio sa toliko žena a drugo je da li je bio vjenčan ( vidovita je pitala jel ih hodža vjenčao ) .
Dajte mi dokaz o tome, živi bili .
Ti si kao najudaljenija zvijezda do koje je najteže doći, ali baš zbog toga je najudaljenija zvijezda najljepša i najsjajnija!

slika

slika

kajs
Zvijezda na usponu
Zvijezda na usponu

#216 Post Postao/la kajs »

mrki62 je napisao/la:kajs

Ti i @beba80 dajte jasan dokaz o vjenčanju Muhameda a.s.
Jedno je da je on živio sa toliko žena a drugo je da li je bio vjenčan ( vidovita je pitala jel ih hodža vjenčao ) .
Dajte mi dokaz o tome, živi bili .
mrki stvarno nekad tako ga zakakis da je to cudo. Ja neznam sta je dokaz za tebe no nije bilo fotografa tada a ni onih sto snimaju kamerom. Kazem ti ostala je pisana rijec pa sam ti i preporucio da sta procitas. A drugo ako za tebe nije dokaz Rijec Allaha Dzeleshanuhu onda druze nemamo o cemu da razgovaramo zaista.

"O Vjerovjesniče, Mi smo ti dopustili da budu žene tvoje one kojima si dao vjenčane darove njihove, i one u vlasti tvojoj koje ti je Allah dao iz plijena, ..."
(Al-Ahzaab: 50)

E za razliku od onih koji su manje jasni ovaj je Ajet jasan skroz, kako moze se dati nekom vjencani dar a da ne bude se sa njim vjencan?

Sto se hodza tice i to sam odgovorio jednostavno nije postojala institucija "hodze" u tom vremenu a vencanje je obavljeno na jedino ispravan Islamski nacin, Idzazi-kabul (ponuda i pristanak) sa prisutnim Shahidima (svjedocima).
"Jer su naša mjerila drugačija i naša osjećanja dublja i toplija, jer se ne bojimo ni drugih ni drugačijih..."
Musa Ćazim Ćatic ...

ra-ja
Velicanstvo Foruma
Velicanstvo Foruma

#217 Post Postao/la ra-ja »

Taj zakon o odobrenju vise zena nije nikada postojao u BiH otkako znam za sebe...
To je istocnjacka klima ..za podnevlja u kojima mi zivimo je neizvodljivo...
Nesto novo uvoditi sto licno nije u nasoj prirodi.je apsurdno i netreba nam... [eusa_think.gif]
Partnera nebih mogla nikada niskim djeliti...jer ako je moj onda je on moja totalna svojina..To nije nista nenormalno..sto nebih mogla gledati njega kako ide u sobu drugoj zeni.... :!: Niti bih mogla biti njegovoj bolesnoj zeni njegovateljica... [oha.gif]

[smile.gif] Ako bih nedaj boze morala...onda bih svaku noc ih izvela na ring..pa koja pobijedi....To bi bio pravi ugodjaj....pa ko koga :?:
Kod mene glasi parola odaberi sebi sam ..bracnog partnera..
Toliko ima slobodnih osoba ..uvijek mozes naci sebi srodnu dusu za zajednicki zivot..

Emmi
Zvijezda foruma
Zvijezda foruma

#218 Post Postao/la Emmi »

papaya je napisao/la:
lile je napisao/la:Meni nije jasno sto ste svi navalili samo na to da je u islamu to dozvoljeno pogledajte malo druge religije sta kazu o polygamie i polyandrie (poligyandrie)...
otvori si temu....ovde se jasno radi o islamu

Hvala na informaciji.......
slika

ra-ja
Velicanstvo Foruma
Velicanstvo Foruma

#219 Post Postao/la ra-ja »

Ra-Ja je napisao/la:Taj zakon o odobrenju vise zena nije nikada postojao u BiH otkako znam za sebe...
To je istocnjacka klima ..za podnevlja u kojima mi zivimo je neizvodljivo...
Nesto novo uvoditi sto licno nije u nasoj prirodi.je apsurdno i netreba nam... [eusa_think.gif]
Partnera nebih mogla nikada niskim djeliti...jer ako je moj onda je on moja totalna svojina..To nije nista nenormalno..sto nebih mogla gledati njega kako ide u sobu drugoj zeni.... :!: Niti bih mogla biti njegovoj bolesnoj zeni njegovateljica... [oha.gif]

[smile.gif] Ako bih nedaj boze morala...onda bih svaku noc ih izvela na ring..pa koja pobijedi....To bi bio pravi ugodjaj....pa ko koga :?:
Kod mene glasi parola odaberi sebi sam ..bracnog partnera..
Toliko ima slobodnih osoba ..uvijek mozes naci sebi srodnu dusu za zajednicki zivot..
Pitam se kakva je to ljubav kada pored mene hoce da ima jos zena.. Kako ..zasto ...zbog cega.. :?: :?: :?:

mrki62
Specijalni status V.I.P
Specijalni status V.I.P

#220 Post Postao/la mrki62 »

kajs je napisao/la:
"O Vjerovjesniče, Mi smo ti dopustili da budu žene tvoje one kojima si dao vjenčane darove njihove, i one u vlasti tvojoj koje ti je Allah dao iz plijena, ..."
Å ta sad da radimo s tim ?
Jel to dokaz da je njega kakav hodž vjenčao ?
kajs je napisao/la: E za razliku od onih koji su manje jasni ovaj je Ajet jasan skroz, kako moze se dati nekom vjencani dar a da ne bude se sa njim vjencan?
Njegova prva žena ?
Šta znaš o njoj ?
Jel hoćeš meni to objasniti da su se vjenčali pred hodžom ?
Kako ?
Kako , kad tada ni islama nije bilo ?
Kako kad tada ni objave nije bilo ?
Kome ti ovdje soliš pamet sa kakanjem ?
Šta ćemo sa drugom ženom ?
,................. i tako onda dođemo do broja preko 10 , jer ih je imao više od deset !
kajs je napisao/la: Sto se hodza tice i to sam odgovorio jednostavno nije postojala institucija "hodze" u tom vremenu a vencanje je obavljeno na jedino ispravan Islamski nacin, Idzazi-kabul (ponuda i pristanak) sa prisutnim Shahidima (svjedocima).
Haj sad to pokaži , gdje si to objasnio i objasni kad je on počeo / prešao na islam , kad se je prvi put oženio , koliko je bio star i koliko je bio star , kad je početa objava .
I na kraju , koliko je bio star , kad se je završila objava ?
Sva ta pitanja proizilaze iz osnove , da se je objava godinama dešavala i nije odmah na početku bilo tog ajeta o ženama ,..........
Ja ovo pišem iz nekog znanja a nikako nema kakanja ovdje - bar na ovoj temi ne .
Trebaš ti mnogo šta još da pročitaš , da bi se šepurio ovdje ,....... deder sa odgovorima [muzikafo1.gif]
Ti si kao najudaljenija zvijezda do koje je najteže doći, ali baš zbog toga je najudaljenija zvijezda najljepša i najsjajnija!

slika

slika

mrki62
Specijalni status V.I.P
Specijalni status V.I.P

#222 Post Postao/la mrki62 »

Mic_Sokoli je napisao/la:"
O Vjerovjesniče, Mi smo ti dopustili da budu žene tvoje one kojima si dao vjenčane darove njihove, i one u vlasti tvojoj koje ti je Allah dao iz plijena, ..."
Å ta sad da radimo s tim ?
Jel to dokaz da je njega kakav hodž vjenčao ?

[laugh.gif]
Mic , Mic , ........... jel ti znaš čitati :lol:

Ja ne znam odakle vama hrabrost da se prosipate ajetima ovdje a ne znate ni šta je jednina a šta množina !
Ko je to Mi ?

slika

slika

kajs
Zvijezda na usponu
Zvijezda na usponu

#223 Post Postao/la kajs »

Daj bolan jesi ti pri sebi, pa citas li sta pisem. Kakve hodze fino sam ti rekao da nije postojala institucija "hodze". Obijasnio sam ti da je sa islamskog stanovista brak valjan kada se zeni da vencani dar. Postoje dva vencana dara jedan koji je obaveza odmah da se da i drugi koji se ugovara i isplacuje se u slucaju rastave braka. I dovoljna su dva svedoka da posvedoce da nisu u srodstvu (krvno, po mlijeku i tazbinsko) i da su svojevoljno dali pristanak za brak i da je taj brak VALJAN SA ISLAMSKOG STANOVISTA. Znaci mrki ti si govorio da Neuzubillahi nije bilo vencanja Allah Dragi kaze da jeste. I to se vidi ne dvosmisleno.

Sto se tice ostalih pitanja. Fino sam ti preporucio knjigu Siru (u prevodu Zivotopis Bozijeg Poslanika Muhammeda Salallahu alejhi ve Alihi veselleme) i druze sve tu procitas, majke mi ne pada na pamet da sad pisem sve ovo sto si pitao. Tu kod tih stvari nema odstupanja sve je jasno sa pouzdanim lancep prenosioca zabiljezeno.

Mrki, u arapskom jeziku postoji ukupno 14 oblika licnih zamjenica (znaci u njihovom jeziku ima jednina, DVOJINA i mnozina pa tako menjane u rodovima ukupno ih ima 14, naprimer koliko je harfova (slova) kada se cita u RECIMA KELIME I TEVHIDA (LAILLAHE ILALLAH MUHEMMEDU RESULULLAH) ukupno 28, koliko ima i harfova arapskog alfabeta). Susretaces jos druge oblike zamjenica u Kur'anu a ova konkretno sto si pitao, e za to ti je potrebno znanje o Sifatima Allaha Dzelešanuhu, ili ti Imenima vrlina kojima se Dragi Allah objavljuje nama. Pa imaju Sifati Subutije i Sifati Zatije kao dvije osnovne grupe a ukupno ih je 99 nama znanih i 100-to El Ismi Azam ili Uzviseno Ime. Pa kad vidis da negde kao u ovom Ajetu Dragi Allah kaze Mi e to se drze odnosi na skupinu Imena Vrlina Allaha Dželešanuhu kojma se objavlje u tom slucaju.
Musa Ćazim Ćatic ...

mrki62
Specijalni status V.I.P
Specijalni status V.I.P

#225 Post Postao/la mrki62 »

Sto se tice ostalih pitanja. Fino sam ti preporucio knjigu Siru (u prevodu Zivotopis Bozijeg Poslanika Muhammeda Salallahu alejhi ve Alihi veselleme) i druze sve tu procitas, majke mi ne pada na pamet da sad pisem sve ovo sto si pitao. Tu kod tih stvari nema odstupanja sve je jasno sa pouzdanim lancep prenosioca zabiljezeno.
Nemoj ubuduće ni ostalo što me ne interesuje da pišeš.
Raspisao si se ko kakva žeMska , kad priča a o postavljenim pitanjima haman pa ništa.
A to Mi je samo dokaz , da ne kontaš o čemu zboriš .
Pominješ mi šta postoji u arapskom jeziku , pa bolan , bolan , ko te pita bilo šta o arapskom jeziku ?!
To je samo dokaz da je sa arapskog slabo prevedeno , ne može svako biti " tefsirlija " , nemojte se prosipati ovdje ko kakve ohole osobe .
Deder sad lijepo odgovori vidovitoj [muzikafo1.gif]

slika

slika

Odgovori