Pravoslavlje

Diskusije oko religija u svijetu ...
Poruka
Autor/ica
JAS
Zvijezda na usponu
Zvijezda na usponu

Re: Pravoslavlje

#211 Post Postao/la JAS »

Pa upravo sam i to bila napisala....moze se covek pomoliti bilo gde i bilo kad a da nemora da je u hramu, a da je svakako lepse to ciniti u crkvi (posto sam ja hriscanka molim se u crkvi)
[smile.gif]

Bebana_de
Velicanstvo Foruma
Velicanstvo Foruma

#212 Post Postao/la Bebana_de »

DANAS JE DJURDJEVDAN
Jedna od najcescih Slava kod Srba

Sveti velikomučenik Georgije (275-303), čiji je praznik u narodu poznat kao Djurdjevdan, živeo je u vreme cara Dioklecijana (284-305), velikog gonitelja hrisćanske vere.

Georgije je već u dvadesetoj godini dospeo do čina tribuna u sluzbi cara Dioklecijana koji je u njega polagao velike nade.

Mladi tribun je odvažno stupio pred cara i saopštio mu da je hrišćanin čime je započelo njegovo stradanje za veru.

Car Dioklecijan, jedan od rimskih tetrarha, osudio je Georgija na okove, tamnicu i strašna mučenja koja nisu promenila njegova ubedjenja.

Pogubljen je 303. godine, ali, kako kaže predanje Crkve, "to nije kraj njegovim javljanjima i čudima".

"Ovaj slavni i pobedonosni svetitelj, rodjen je u Kapadokiji kao sin bogatih i blagočestivih roditelja...", zapisano je u "Prologu" Svetog vladike Nikolaja Velimirovića u kome se takodje kaže da je i otac svetitelja postradao kao hrišcanin i da je on uz majku odrastao u Palestini.

Pod njegovim uticajem "mnogi su primili veru Hristovu, a medju njima i careva žena Aleksandra, glavni žrec Atanasije, zemljoradnik Glikerije, potom Valerije, Donat i Tirin".

Car je na smrt odsecenjem glave osudio i mladog Georgija i svoju ženu Aleksandru, koja je izdahnula na stratištu pre pogubljenja.

Sveti Georgije se na srednjevekovnim pravoslavnim freskama slika u odeždi ratnika, sa mačem i krstastim kopljem koji je simbol hrišćanstva, a nekad i u dvorskoj odeždi.

Na pravoslavnim ikonama slika se Sveti Georgije na belom konju, kako krstastim kopljem ubija aždaju koja je simbol-nemani paganstva.

Devojka sa carskom krunom u pozadini kompozicije, koju spasava, predstavlja simbol hrišćanske vere za koju se bori Sveti Djordje.

U srednjevekovnim pravoslavnim hramovima i manastirima Sveti Georgije je u redu sa svetim ratnicima, borcima za hrišćanstvo, koje predvodi Sveti arhangel Mihailo.

Djurdjevdan je obeležen crvenim slovom u kalendaru SPC i spada u nepokretne praznike.

Pošto ove godine praznovanje Đurđevdana pada u sredu, slavska trpeza tog dana treba da je isključivo i samo posna.

POMAZE BOG.. SVIM SVECARIMA SRECAN I BLAGOSLOVEN DANASNJI PRAZNIK DJURDJEVDAN
Privitak/ci
djurdjevdan.jpg
Jedan Zivot gde,prestajem Ja,gde pocinjes Ti
jedna Ljubav,gde stali smo Mi gde sad su Drugi

http://www.youtube.com/watch?v=BpgmT9u0fDM

Bebana_de
Velicanstvo Foruma
Velicanstvo Foruma

#214 Post Postao/la Bebana_de »

papaya je napisao/la:Hvala. Bebana, moja slava je Sv. Nikola (djevojacka) mislim da je ona najjaca [smile.gif]
Samo da razjasnim, sv. Nikola NIJE deda Mraz :D
Drugarice,moja Slava je Sv.Jovan Krstitelj.
Ne znam da li ti je poznato,koje mjesto zastupa u nasem Sv.Hramu ..... [mmmux2.gif] [smile.gif]

JAS
Zvijezda na usponu
Zvijezda na usponu

#215 Post Postao/la JAS »

I moja slava je Sv. Nikola...i da, nije deda mraz heheheh [Happy.gif]

beca
Velicanstvo Foruma
Velicanstvo Foruma

#217 Post Postao/la beca »

srecam praznik, od srca...

Bebana_de
Velicanstvo Foruma
Velicanstvo Foruma

#218 Post Postao/la Bebana_de »

ovako ,demila ,, svaka Pravoslavna porodica ima svoju Krsnu slavu,,,
doduse u Srbiji sam cula da imaju ljetnu i zimsku ,,Krsnu Slavu,,
kod mene je drugacije jel moji su rodom iz Bosne,,i zato imam samo jednu
Ta tradicija potice od nasih predaka i sve ide sa koljena na koljeno,,,a ko je nekad davno to odabra to zaista ne znam,,
mi jedino zenske mozemo da uzmemo jedan svetac da posluzimo u cast ili spomen,,,tako i za srecu zdravlj i napredak familije,,,
to nam je dozvoljeno da biramo,,,
npr,moja mati je sluzila Sv.Petku smatrajuci da je ona zastitnica za zenski rod,
a ja sam rodena na Petrovdan zato ga i posluzujem,, ali nije mi moranje,,,

opet kazem,,,svako drugacije sluzi i traci svoje Slave,,,

Bebana_de
Velicanstvo Foruma
Velicanstvo Foruma

#220 Post Postao/la Bebana_de »

vidovita_dzemila je napisao/la:aha hvala [icon_flower.gif]
i drugi put rado,,,, [wink.gif]