cekaj indeks ja tek stigla do sladoleda....ja to gustam pomalo....pravi sam jugonostalgicar.....hehhehhe
jedino mi te Zepe nisu jasne :-k ...toga kod nas nije bilo, ili smo to drugacije zvali
10 najromanticnijih fenomena socijalizma ex Jugoslavije
Re: 10 najromanticnijih fenomena socijalizma ex Jugoslavije
Hajde da se osvrnem malo na ove igreindeks je napisao/la: Pikule
Gdje su ti divni dani kad je fraza gracka placovina imala svoju magijsku snagu. Ono, pikula¹ se sa svojim pacifistièki nastrojenim frendovima, doðe kvartovski frajer najvi¹e godinu dana stariji, stane se negdje oko jumpe (jamice), ka¾e 'gracka placovina' i pokupi sve porculanke, troperke, koraljke, naftalinke, obiènjaèe, bajse i japanke koje su se nevino zatekle na tlu.
Ajme… suze, jauk, plaè i ¹krgut zubi. Tako su face popaljivale pikule. U mirnodopskim periodima bi se pak nastavljalo s vjekovnim poretkom: igralo se 'za istaè' ili 'za ¹alac', obo¾avali bismo kad bi nam se netko 'nalaco', i svako malo bismo isfuravali 'arte prelaz' i 'arte turjen'.
Gumi gumi
Nismo ba¹ ultra lumeni po pitanju ove neobièno komplicirane igre. Barem je tako izgledala iz mu¹kog rakursa pikulanja. Koliko nas slu¾e endemski povijesni izvori, veliku bi gumu razmaknule dvije frendice, a treæa je izvodila toèku.
Sa svakim uspje¹no odigranim nivoom, gumica se podizala te su talenti gipkosti i spretnosti sve vi¹e dolazili na vidjelo. Pitanje stoljeæa, je li gumi gumi imao kraj? Tj. je li itko pro¹ao sve gumene scile i haribde i ako jest, ¹to se onda radilo? Osim ¹to se prestalo biti frendica s dotiènom.
Tapkanje
Igra gdje si mogao izgubiti smisao ¾ivota u pola sata. Doðe¹ van sa stotinjak slièica a vrati¹ se tek s lijepim sjeæanjem i Sartrovskom egzistencijalnom muèninom. Tapkanje (ili kokanje) bio je duel jedan na jedan, gdje se dvije slièice okretnim lupkanjem trebalo preokrenuti. Kome je od suprotstavljenih strana to prvom po¹lo za dlanom, pobrao bi obje.
Postoji i grupna varijanta gubljenja slièki: kvrcnule bi se izmeðu dva prsta da odlete ¹to dalje. Najbolji bi ih pokupio s poda. Koliki su samo ostavili svoje iluzije da ¾ive u najboljem od svih moguæih svjetova na povr¹ini ¹kolske klupe ili obli¾njeg ravnog kamena, prpa nas je i pomisliti.
Pikule...ili ¹pekule kako se kod nas kaze...nisam pretjerano igrala osim znam da sam nekako skupljala staklene kuglice i divila se njihovim ¹arama i bojama
gumi-gumi sto ti kazes to je kod nas lastik...svasta smo na to igrale raznih je igara bilo od brojeva 1-10 pa do raznih drugih "Balerina rokoko dize noge visoko, vide joj se gacice na crvene tackice

Slicice...uh, svasta smo skupljali od Sandokan slicica do Sarah Kay...a tapkalo se ili peljkalo kako se kod nas kaze, izbacivalo ko ce dalje...ili jednostavno skupljalo i razmetalo duplima za razmjenu
Uh sto volim to svoje djetinjstvo

Kad ti zivot donese limune, uzmi tekilu i sol i nazovi me
Make my day!