Jeste li za to da vjerski propisi budu dio Ustava?

Diskusije oko religija u svijetu ...
Odgovori
Poruka
Autor/ica
paparaci
Velicanstvo Foruma
Velicanstvo Foruma

Re: Jeste li za to da vjerski propisi budu dio Ustava?

#136 Post Postao/la paparaci »

naravno da ima. hajd, mrki ce i za tebe i za njega. heheheheh. [icon_flower.gif]

a sto se tice teme (da ne bi otisli vise u off nego sto jesmo [Happy.gif] ).

jesam za to ukoliko znatna vecina stanovnistva jedne drzave pripada odredjenoj vjeri i ukoliko ostali dio stanovnistva ne bi bio ugrozen u svojoj vjeri.

beba80
Hronicar foruma
Hronicar foruma

#137 Post Postao/la beba80 »

jao narode recite mi sta je Ustavom zagarantovano jednom covjeku,tj.koja su njegova prava a poslije mi recite sta je vjerskim knjigama zabranjeno i dozvoljeno čovjeku i vidite jel ustav dio vjerskog propisa

mrki62
Specijalni status V.I.P
Specijalni status V.I.P

#138 Post Postao/la mrki62 »

Haj paparaci i beba ,..... kad se ja hvatam za slamku ,.......... hajte vas dvojica dajte za primjer šerijata makar dvije države .
Nemojte pametovati , dajte dokaze , može li ?
Ti si kao najudaljenija zvijezda do koje je najteže doći, ali baš zbog toga je najudaljenija zvijezda najljepša i najsjajnija!

slika

slika

paparaci
Velicanstvo Foruma
Velicanstvo Foruma

#139 Post Postao/la paparaci »

mrki, nemam stvarno volje raspravljati se dalje i objasnjavati. rekao sam dovoljno i iznio sta sam imao.

zivio ti [smile.gif]

mrki62
Specijalni status V.I.P
Specijalni status V.I.P

#140 Post Postao/la mrki62 »

paparaci je napisao/la:mrki, nemam stvarno volje raspravljati se dalje i objasnjavati. rekao sam dovoljno i iznio sta sam imao.

zivio ti [smile.gif]
Oooo , ne !
Valjda na svijetu imaju šerijatske države , koje su po nekakvim tvojim pravilima ?
Valjda postoje onako kako ti želiš ?
Haj nabroji makar dvije države , na osnovu čega bi i mi ostali došli do zaključka da to ipak nije ništa loše za Ustav u BiH .
Možeš li ?
Kaj i ti malo uhvati se za slamku [muzikafo1.gif]
Ti si kao najudaljenija zvijezda do koje je najteže doći, ali baš zbog toga je najudaljenija zvijezda najljepša i najsjajnija!

slika

slika

mrki62
Specijalni status V.I.P
Specijalni status V.I.P

#141 Post Postao/la mrki62 »

beba80 je napisao/la: Slusaj mrki znam da si mnogo ranije od mene bio na ovom chatu al zadres ko ...nisi u pravu za neke stvari pocnes da se oholis ko ti svu pamet pokupio svati da mnogo toga ni ja ni ti neznamo al ja za razliku od tebe svaki dan citam slusam gledam.A sekte to me ne interesuje jer ja nastojim da zivim po nacelima KUR ANA I SUNETA i vjerujem u poslanike a ne kao mnogi u ashabe i neke dr. pogresne stvari.sekti ce biti73 rekao je Poslanik s.a.a.w.
Čitaj , čitaj,.... kad se budeš načitao , skontat ćeš da se svugdje muslimani po svijetu drže Musafa i suneta ,............. nisi jedini , nisi :wink:
Sve te sekte se drže Kur`ana , suneta i hadisa - šta ćemo sad ?

slika

slika

beba80
Hronicar foruma
Hronicar foruma

#142 Post Postao/la beba80 »

tacno je to djelimicno a reci ti meni ko od muslimana promovise Aliju r.a. vise nego Poslanika Muhameda s.a.a.w.i jesu li oni zalutali jer slijede Aliju r.a. a ne SUNET Poslanika s.a.a.w.

mrki62
Specijalni status V.I.P
Specijalni status V.I.P

#143 Post Postao/la mrki62 »

beba80 je napisao/la:tacno je to djelimicno a reci ti meni ko od muslimana promovise Aliju r.a. vise nego Poslanika Muhameda s.a.a.w.i jesu li oni zalutali jer slijede Aliju r.a. a ne SUNET Poslanika s.a.a.w.
Pa samim umiranjem Poslanika a.s. se je razdvojio islam na dvije grupe , otud sljedbenici Alije a kasnije su nastale druge sekte a svi imaju vjerovanje u Poslanika i Musaf .
Sama riječ šija ( šiiti ) znači slijediti , što bi se moglo reći sljedbenici Alije , kao i sljedbenici AbulWehaba - vehabije [muzikafo1.gif]

slika

slika

beba80
Hronicar foruma
Hronicar foruma

#144 Post Postao/la beba80 »

mrki62 je napisao/la:
beba80 je napisao/la:tacno je to djelimicno a reci ti meni ko od muslimana promovise Aliju r.a. vise nego Poslanika Muhameda s.a.a.w.i jesu li oni zalutali jer slijede Aliju r.a. a ne SUNET Poslanika s.a.a.w.
Pa samim umiranjem Poslanika a.s. se je razdvojio islam na dvije grupe , otud sljedbenici Alije a kasnije su nastale druge sekte a svi imaju vjerovanje u Poslanika i Musaf .
Sama riječ šija ( šiiti ) znači slijediti , što bi se moglo reći sljedbenici Alije , kao i sljedbenici AbulWehaba - vehabije [muzikafo1.gif]
Svaka cast posto ovi postovi ostaju da ih neko procita jos si trebao dodati da oni uzdizu Aliju r.a. toliko da je on trebao po njihovom biti Poslanik s.a.a.w. a znas sta to znaci djelom da priznaju Poslanika s.a.a.w. a djelom ne uz to da je GOSPODAR poslao koga ON hoce negiraju njegovu volju jel tako

mrki62
Specijalni status V.I.P
Specijalni status V.I.P

#145 Post Postao/la mrki62 »

beba80 je napisao/la: Svaka cast posto ovi postovi ostaju da ih neko procita jos si trebao dodati da oni uzdizu Aliju r.a. toliko da je on trebao po njihovom biti Poslanik s.a.a.w. a znas sta to znaci djelom da priznaju Poslanika s.a.a.w. a djelom ne uz to da je GOSPODAR poslao koga ON hoce negiraju njegovu volju jel tako
Pa umiranjem Poslanika Muhameda a.s. se Muhamedovi a.s. sljedbenici nisu mogli usuglasiti ko će biti "vođa" , da li njegov bratić ili najbolji prijatelj .
Inače sljedbenivi Alija su imamlije , vjeruju u 12 imama.

slika

slika

ra-ja
Velicanstvo Foruma
Velicanstvo Foruma

#146 Post Postao/la ra-ja »

Protiv sam bilo kakog postavljanje vjere ispred bilo kakve funkcije znacajne za zivot covjeka kao pojedinca pa tako i sirokih narodnih masa...
Funkcija drzave zaviti od kvaliteta i zakona ustava kao i njenih direktnih ucesnika u stvatanju izgradnji i realizaciji iste....
Vjera je samo jedno olaksanje za dusu i mir u covjeku...
To nema nikakve veze sa politikom i nesmije se vezati .....

Zbog jednog jos prostog razloga sto sam vec navela prije..dodajem jos nesto...
ljudi koji vjernici bilo koje nacionalnosti prihvataju svesrdno ,objerucke tu vjeru...

Sjecam se dobro kada se vodio rat Egipta , oko Suetskog kanala..

Za vreme rata ..Egipcani su u podne prekidali borbu i klanjali namaz..Bas zbog toga je bilo jako mnogo zrtava..jer neprijatelju nista tudje nije sveto...Grozno je bilo gledati i slusati takve stvari...
Ili radite u procesu proizvodje .i proces zaustaviti da par njih ide namaz klanjati...
Zato i zbog mnogo jos drugih stvari koje ste i sami naveli nebih stavljala nista vezano za vjeru u ustav....
Vjera je privatna stvar svakog pojedinca...A Bog j rekao robe u svakoj situaciji ... Sto god radio da zastitis sebe ,ja sam uz tebe....

basista
Zvijezda foruma
Zvijezda foruma

#147 Post Postao/la basista »

Protiv sam bilo kakve veze ustava i vjere.. Ne vidim tu nikakvu perspektivu za ovu zemlju.. Stvarno mi nije jasno, sta to vjera moze poboljsati u nasem ustavu.. Ionako je katastrofalno los.. Plasim se da ce biti kao ono kad u Sarajevu,podjose da uvedu vjeronauk i u vrtice.. Pa bi tako sad da obezbjede ustavnu poziciju,da sljedeci put budu uspjesniji oko vrtica i tome slicno.. Jadni su ti i oni. Svi znamo da se najveci neprijetelji vjere,kriju po vrticima pa valjda otuda,ta njihova zebnja za nas boljitak..
Pa bi onda tu poziciju iskoristili,da udju u parlament i tamo usvajaju glupe zakone o nacinu oblacenja i ponasanja i boga pitaj sta bi jos njima moglo naumpasti!
Vjera po svojoj definiciji i sustini,nema nikakve veze sa ljudskim zakonima. Sve sto treba,jeste da ustav garantira ravnopravnost i emancipaciju svih konfesijskih skupina u Bih.

mrki62
Specijalni status V.I.P
Specijalni status V.I.P

#149 Post Postao/la mrki62 »

Link http://bosnamuslimmedia.com/2008/02/10/ ... arni-film/

Na kojim se može vidjeti prilog na HTV o šerijatskom pravu : Dokumentarni film “Šerijatski sud” emitovan je na HRT-u u sklopu emsije Reporteri ,............. idite prema dole , imate 8 dijelova.

PS, ne želim da se vodi bilo kakva rasprava u vezi tog kakav sam ja, to sam postavio a vi gledajte ili ne gledajte [muzikafo1.gif]

slika

slika

Odgovori